stresslooswerkenM-zine lezeres Marie-José schrijft: Als ik erop let valt me op dat ik in mijn lijf veel spanning opbouw omdat ik wegduw wat ik niet wil ervaren. Daardoor kom ik onder spanning te staan en dit belemmert me in mijn functioneren.

Het opbouwen van lichamelijke spanning gebeurt vaak automatisch. Je merkt het niet, het gebeurt gewoon. In de tent tijdens een ruzie tussen de kinderen, voordat je een presentatie doet, als je kritiek krijgt, in een spannende vergadering, bij het krijgen van een onmogelijke klus. Je voelt een onprettige ervaring: spanning in je maagstreek door onzekerheid of gekwetstheid, of een duwend gevoel in je keel bij verdriet, warmte in je borst bij boosheid. En automatisch kun je je dan schrap gaan zetten: je trekt je schouders op, je kaken gaan op slot, je trekt je buik in. Je houdt je adem in.

Daarom is het geweldig wat Marie-José beschrijft. Ze is zich bewust van haar automatische neiging: een ervaring die wordt weggeduwd, spanning die zich opbouwt in haar lichaam.

Dat is wat Mindfulness doet: je raakt je bewust van je automatische neigingen en reacties.

Dit bewustzijn bestaat vaak uit het opmerken van je lichamelijke reacties. En dan kun je opmerken dat je spanning opbouwt. Maar vaak merk je dat pas als je lichamelijke signalen erg sterk zijn.

Je kunt winst behalen door voortdurend in je dagelijkse doen contact te houden met lichamelijke sensaties. Deze sensaties geven je veel informatie: over hoe het met je is, of hoe een situatie is. Het opmerken helpt je om bewust te kiezen hoe je in die situatie reageert. Je kunt kiezen om het bijvoorbeeld even rustiger aan te doen. Of te erkennen dat je gekwetst bent door kritiek. Om nee te zeggen tegen een onmogelijke klus.

Er zijn speciale plekken waar spanning zich makkelijk opbouwt: je kruis en anus, je middenrif, schouders, nek, kaken en tong.

Bouw je spanning op in je lichaam, doordat je onprettige ervaringen wegduwt? Je kunt heel praktisch te werk gaan:

  • Doe elke dag de bodyscan. Hiermee oefen je in het opmerken van je lichamelijke gewaarwordingen. Ook buiten je oefening ga je effect merken in je dagelijkse leven. Je voelt sneller kriebel. Je voelt eerder wanneer je je schouders optrekt, of je je adem inhoudt. Je voelt een hoofdpijn die opkomt in plaats van een barstende koppijn aan het eind van de dag.
  • Merk door de dag heen regelmatig tijdens simpele handelingen je lichamelijke gewaarwordingen op. Voel je voeten als je loopt. Voel je vingers die op het toetsenbord tikken. En voel dan ook je lichaam dat op de stoel zit.
  • Doe elk uur een kranusrifschoukaktong (de speciale plekken) check.
  • Bevraag jezelf op een vast moment (bijvoorbeeld als je een slok drinken neemt, of voordat je in een moeilijke situatie stapt): hoe is het in mijn lichaam? Zijn er plekken die gespannen aanvoelen? Ben simpelweg even met je aandacht bij deze ervaring. Duw het niet meteen weg. Wees erbij met veel mildheid.
  • Als dat nuttig is, stuur vervolgens een idee van zachtheid naar deze plekken. Laat de spanning uit je schouders wegvloeien. Span je buikspieren even extra aan en laat daarna los. Adem door. Doe iets aan de situatie als dat nodig is.

Ik hoor graag je ervaringen.

Wil je privé reageren? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

Call Now Button