stresslooswerkenEnkele weken terug bezocht ik een summer retreat (jawel, dat was net zo verrukkelijk als het klinkt). We werkten niet met een ingevuld programma, maar volgens de Open Space methode. Ik raakte enthousiast en dacht de derde dag: dit is waarlijk Mindful confereren!

Mindfulness gaat over: met open aandacht zijn bij de ervaring van dit moment. De Open Space methode sluit hierbij prachtig aan: je wordt voortdurend uitgenodigd om telkens in dit moment te kijken wat nuttig en relevant voor je is en daarop te acteren. Ieder kan een onderwerp (in dit geval binnen het kader ‘oplossingsgericht werken’) inbrengen, informatie overdragen, samen brainstormen, een vraag indienen. Of onder een appelboom liggen. Na enkele dagen riep ik in mezelf uit: dit is gewoonweg Mindful confereren: een werkvorm die je telkens uitnodigt om te kijken hoe het hier en nu is en daar actie op te ondernemen!

Hieronder enkele feestelijke regels en ervaringen om je warm te maken:1. Er is één wet: the law of the two feet: wanneer je ook maar merkt dat een meeting niet bijdraagt aan jouw (leer)behoeften, dan kun je je twee voeten gebruiken om te gaan naar een plek die voor jou interessanter is; waar je meer kunt bijdragen of leren.

Verder zijn er enkele simpele regels voor de bijeenkomsten die overal en nergens plaatsvinden:1. Als het begint begint het2. Als het klaar is is het klaar3. De mensen die er zijn zijn precies die mensen die er moeten zijn4. Dat wat er gebeurt is precies datgene wat moet gebeuren.

Met deze regels kun je de volgende dingen meemaken:1. Soms is een bijeenkomst na 13 minuten klaar. Of voor jou al na drie minuten: hup yougo with the two feet!2. Je kunt ook vier dagen onder de appelboom vertoeven: misschien is dat precies wat voor jou relevant, leerzaam of nuttig is.3. Of je drinkt eens een kopje koffie terwijl iedereen in een meeting zit. Je zult zien dat mensen zich om je heen verzamelen en dat er sprankelende gesprekken ontstaan. Of inspirerende stiltes. Zo’n rol als koffiedrinker heeft zelfs een officiële naam: je bent een ware Open Space vlinder. Enjoy!4. Soms duurt het even voordat je jezelf de ruimte gunt om in te brengen wat er voor jou op dit moment speelt. Zo merkte ik dat ik de eerste dag aanhikte tegen alles wat er gebeurde: het ging allemaal over werk. Ik dacht: jakkes, het zegt me allemaal niks. Ik ben de laatste maanden alleen maar met familie en zorg bezig geweest en ben daar vol van: wat doe ik hier? De tweede dag startte ik een gesprek over oplossingsgericht werken en Alzheimer. De bijeenkomst was één van de hoogtepunten in mijn retreat.

Als een groep zich met elkaar verbindt vanuit de inspiratie en relevantie van dit moment, ontstaat er een bijzondere sfeer. Ik gun het je om het ook mee te maken.

Dus mijn uitnodiging: Ga je heidagen organiseren? Komt er een conferentie? Ga mindful confereren en doe Open Space! Misschien enkele uren, misschien enkele dagen (heerlijk als je wat tijd krijgt om erin te groeien). Met daarbij als laatste tip: het klinkt allemaal uit de losse pols en makkelijk, maar weet dat je het goed moet voorbereiden en begeleiden 🙂 .Geniet en laat je ervaringen horen door re reageren op deze blog,

Wil je privé reageren? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

Call Now Button