Jaargroep Drukte in je leven, rust in jezelf

Een jaarprogramma voor vrouwelijke leiders

Dit is een bijzonder programma in een kleine groep van gelijkgestemden die elkaar inspireert en steunt. Artsen, projectleiders, innovators, cultuurdragers, leidinggevenden, ondernemers: vrouwen met een verantwoordelijke functie en een verantwoordelijke werkstijl. 

In deze groep investeer jij een jaar lang in jezelf. En investeer ik in jou.
In het programma breng ik al mijn ervaring samen.

Denk je: daar ben ik te druk voor? Lees dan even door!

Herken je één van deze dingen?

  • Je bent een vrouwelijke leider: een projectleider, manager, arts, ondernemer, cultuurdrager of innovator.
  • Je wilt perfectionisme inruilen voor verantwoordelijkheidsgevoel gecombineerd met lichtheid en plezier.
  • Je had een burnout en nu moet je je gezonde werkgewoontes nog echt in de praktijk gaan brengen, je krijgt dat niet goed voor elkaar.
  • Je wilt de tijd nemen om de al eerder geleerde mindfulness technieken echt toe te passen in je werk- en leefstijl.
  • Je wilt je team, afdeling, werkomgeving stimuleren tot een gezonde werkstijl – en je wilt beginnen bij jezelf.
  • Je wilt emotionele uitdagingen goed kunnen opvangen.
  • Je hebt al een timemanagement training gevolgd en een training persoonlijke effectiviteit. Je had je voorgenomen om op een andere manier te gaan werken, maar toch verval je weer in je oude gewoontes.
  • Je wilt drukte het hoofd bieden vanuit innerlijke rust, piekeren loslaten en je innerlijke criticus op vakantie sturen
  • Je bent op zoek naar manieren om – fundamenteel – anders te werken. Het mag moeitelozer, gezonder, trager, plezieriger.
  • Over 10 jaar wil je nog steeds helder, energiek en enthousiast zijn.
  • Je relaties lijden onder jouw werkdrift, misschien zelfs je gezondheid. Het is tijd voor zelfzorg!
  • Je zoekt naar betere balans tussen werk en privé.
  • Je zit in een grote verandering in je (werk)leven, die van alles bij je oproept en zou die graag soepel willen doorstaan.
  • Je hebt veel ervaring, je wordt ouder, je energie verandert. Hoe kun je een goede balans hervinden in je laatste werkfase?

Dan is dit programma voor jou.

Ik hou niet zo van zweverig gedoe

“Ik ben van huis uit geen yoga-meisje en hou niet zo van zweverig gedoe. Ik was daar wel een beetje bang voor. Het programma gaf me concrete oplossingen voor dagelijkse gekte.

Het is een praktische verbeter-mindset, waarmee ik weer grip kreeg op mijn zeer hectisch en drukke bestaan, privé en zakelijk.

Ik heb mijn energie en de rust in mijn hoofd weer gevonden.”

Margo, productmanager

Wat levert het programma je op?

1. Je laat ingesleten stressgewoontes los.

Onderzoek wijst uit dat mindfulness beoefenaars meer rust ervaren, vrijer zijn van stress, beter kunnen focussen, makkelijker beslissen en sterker worden in leiderskwaliteiten.

In dit programma word je aan alle kanten ondersteund om deze bewezen technieken tot vanzelfsprekend onderdeel te maken van jouw leven. Na enkele maanden heb je een degelijke oefenbasis gelegd en neem je rustig de tijd om met de technieken te gaan werken op een manier die past in jouw leven en die voor jou nuttig is.

2. Je bouwt een gezonde werkstijl op.

Je gaat oplaadmomenten en mini-vakanties creëren in je werkdag. Je leert te stoppen. Je gaat – bijna als vanzelf – ontspannen na inspanning. Je neemt meer pauzes. Als je normaal de neiging hebt om conflicten te vermijden, ga je grenzen stellen of ga je de confrontatie aan. Je gaat je energie managen in plaats van je tijd te managen.

Je laat je werk los als je thuis bent en geeft aandacht aan je partner, vrienden of gezin. Je bouwt dîe nuttige gewoontes op, die voor jou behulpzaam zijn.

Dat alles geeft energie, betrokkenheid en productiviteit. En gelukkige relaties. En…. met jouw gezonde werkstijl steek je ook je team of jouw omgeving aan.

3. Aandacht als sleutel. 

Je weet dat het vermogen om met aandacht aanwezig te zijn – bij je klant, situaties, collega’s – jou tot een beter professional maakt. Toch is het niet vanzelfsprekend om dit in de praktijk te doen; je bent druk en zit regelmatig met je hoofd in de volgende vergadering, het stuk dat af moet, of de deadline die je moet halen. In dit jaar ontwikkel je de kwaliteit om met aandacht fysiek, emotioneel, mentaal aanwezig te zijn in dit moment zonder van binnen te jagen.

4. Je samenwerking en relaties verbeteren door emotiemanagement.

Vaak ontstaat (werk)stress door emoties: ze sleuren je te veel mee. Of ze verlammen je. Of je kunt er niet zoveel mee waardoor je belangrijke signalen mist.

In veel leiderschapsprogramma’s leer je over communicatie en stijlen van leidinggeven. Maar je leert niet hoe je je emoties kunt managen. En dat is wel essentieel. Want je kunt nog zo goed weten hoe je een slecht nieuwsgesprek voert, welke leiderschapsstijl je wilt toepassen of hoe je klantgericht nee moet zeggen: als je teveel in beslag wordt genomen door angst, zorg, irritatie of ongeduld dan komen jouw professionele vaardigheden niet tot hun recht.

In dit programma leer je technieken om goed voor je emoties te zorgen. Je leert het middenpad te bewandelen tussen het negeren van je gevoelens en je door ze te laten overspoelen.

Je leert om je emoties te gebruiken om samen meer te bereiken (in plaats van dat je gevoelens jou bijvoorbeeld meesleuren, dwarszitten of lamleggen). Daar heb je je hele leven baat bij!

Je leert om resultaatgerichtheid te combineren met empathie en compassie. En niet te vergeten: om milder naar jezelf te worden.

Emotiemanagement geeft je tools om je leiderschapskwaliteiten fundamenteel te vergroten, meer met elkaar te bereiken, betere (project)resultaten te halen en meer werkgeluk te ervaren. Én het is geweldig voor je geliefden.

Dit is wat ik iedereen aanraad als ze even de weg kwijt zijn

“Dit is de training die ik jaaaaren geleden had willen volgen, dit is wat ik mijn kinderen wil leren, dit is wat ik mijn patiënten en iedereen aanraad als ze – net als ik –  even de weg kwijt zijn.”

K., preventieadviseur-arbeidsarts

Dit alles maakt dat je:

  • nu en ook over een paar jaar gezond en enthousiast blijft
  • je relaties goed blijven of verbeteren
  • innerlijke rust kunt vinden in alle reuring die er in jezelf is van doe(l)drift en plannenmakerij, en alle reuring van buiten
  • weet wat je kunt doen met hardnekkige denkgewoontes: een piekerhoofd, een zoemende zwerm enthousiaste ideeën, of gedachten die aanvoelen als een kudde dravende buffels
  • moeilijke emoties kunt opvangen – van jezelf en anderen
  • niet eerst je doelen, deadlines of omzet te hoeven hebben gehaald dit jaar voordat je ontspannen kunt ademhalen – nee je weet hoe je nu, op dit moment – op weg naar (misschien) die doelen, deadlines of omzet, ontspannen adem kunt halen
  • leert om te genieten van het proces waarin je zit – in plaats van alleen maar bezig te zijn met hoe het moet worden. Daar kijk je straks met een stuk meer dankbaarheid en plezier op terug!
  • pauzes integreert in je werkdag. Omdat je tot in je botten ervan doordrongen bent dat dit je productiviteit helpt in plaats van tegenzit
  • makkelijker terugveert bij tegenslag, onvermijdelijk bij leiderschap en ondernemerschap
  • echt hoort wat je partner, kind of collega vertelt, en echt aanwezig bent als je samen leuke dingen doet
  • regelmatig ‘lieverd’ tegen jezelf gaat zeggen (in plaats van ‘muts!’)
  • meer plezier gaat ervaren – misschien vind je zelfs wel de slappe lach terug

Waarom leren we dit niet als we jong zijn? Uitspraken van Carla tijdens haar programma:

“Ik belde met mijn vriendin, zij is ook met mindfulness bezig. Vroeger riepen we tegen elkaar: we schenken nog een borrel in, nu verheugen we ons samen op de bodyscan.”

“Wat een ontdekking, om ECHT te merken: dit is gewoon een gedachte. Om aan mezelf te vragen: is het écht zo, dat wat ik denk? Is het écht zo? Of is het gewoon mijn gedachte? En kan ik het loslaten?”

“Waarom leren we dit niet op school? Het heeft mijn leven veranderd. En als de hele wereld dit zou doen, dan zou deze wereld er anders uitzien.”

Carla, Senior consultant

Je gaat slim leren. Want je hebt het druk.

  • Je leert het meest van elkaar.

Elke 5 weken kom je een dag bij elkaar voor nieuwe ideeën, perspectieven, inspiratie en steun. Dat motiveert je telkens weer en geeft je frisse input. Daarnaast tref je elkaar regelmatig, voorafgaand aan werk, in een zoommeeting om samen te oefenen en te sparren. Want: ik zal als trainer natuurlijk allerlei slimme en wijze dingen zeggen, maar je leert het meest van elkaar.

  • Leer slim op je eigen werkplek.

Het leermateriaal komt in deze training naar je toe: je wordt dagelijks geïnspireerd om op een andere manier te kijken, iets toe te passen, een simpel experiment te doen – gewoon tijdens het werk, zonder dat het je tijd kost. Super efficiënt en de manier om nuttige dingen echt te integreren!  Daarnaast kun je altijd als nodig korte feedback op maat krijgen. En met behulp van persoonlijke coaching werk je gericht aan jouw eigen doelen.

  • Bewater de planten, niet het onkruid; je bereikt je doelen door te bouwen

Je vindt nieuwe werk- en leefgewoontes. Niet door problemen te analyseren, je te verdiepen waar het allemaal fout gaat, maar door te stimuleren wat er al goed gaat en hierop verder te bouwen met de ridicuul-kleinst mogelijke volgende stap. Daarbij werk je vanuit jouw persoonlijke vraag en wens: you dig where you are!

‘Drukte in je leven, rust in jezelf’ vraagt je te gaan zitten.

Je gaat mediteren. En dat werkt. Het is je beste coachingsproces. Om vrijer te komen van hardnekkige gewoontes zoals perfectionisme, doorbuffelen, piekeren. Om jezelf diepgaand beter te leren kennen, wat essentieel is voor jouw leiderschap. Om nieuwe keuzes te kunnen maken en je veerkracht verder te ontwikkelen. Dat vraagt – naast moed – investering. Je traint je geest.

Misschien heb je al mindfulnessapps op je smartphone staan. Hartstikke nuttig, maar je gebruikt ze niet. In dit jaar ga je echt zitten en aandachtoefeningen doen – omdat dat resultaat geeft.

Wereld van verschil

“Mijn werkdagen bieden nog dezelfde uitdagingen als voor de training. Maar ik heb gereedschap aangereikt gekregen om er op een andere manier mee om te gaan. En dat maakt voor mij een wereld van verschil.”

Carola Oeldrich, Project Engineer

Hoe ziet het jaarprogramma eruit?

In het programma ontvang je:

  • 10 trainingsdagen vol steun en inspiratie
  • 10 zoom Mastermindsessies om ontstresstechnieken samen te oefenen en met elkaar te sparren
  • 8 persoonlijke coaching sessies, precies op jouw maat, om sneller je doelen te bereiken
  • dagelijkse mailondersteuning in twee periodes van vijf maanden, voor praktisch leren in dagelijkse drukte
  • e-coaching (jouw tijdsinvestering: 2 minuten) waar nodig; een gouden hulpmiddel om met minimale investering waardevolle feedback te krijgen on the spot
  • 1 driedaagse retraite op een spiksplinternieuwe heerlijke locatie in Zeeland om te resetten, op te laden en te herijken.

Wil je in gesprek? Plan een afspraak met me in. In het gesprek vertel je je wensen, ik deel mijn enthousiasme en we gaan samen onderzoeken of deze training is wat je nodig hebt. Ik laat mijn inschatting eerlijk weten aan het eind van het gesprek.

Ik was ooit een stresskip

“Ik heb veel uit deze training gehaald. Heel belangrijk voor mij is die mildheid. Ik zeg vaak tegen mezelf: je moet dit nu niet doen! Dat is ook een beetje opvoeden van de omgeving hè, want die zijn zo gewoon dat je dat allemaal doet.

Ik was ooit een stresskip en ik heb nu veel meer rust. Ik neem de tijd om die wandeling te maken, ik ga gewoon de deur uit, het mag. Vroeger ging ik door en lag ik om 16 uur uitgeput in mijn zetel.”

Els Guldentop, Preventieadviseur arbeidsveiligheid

De jaargroep is niet voor iedereen

Deze jaargroep is niet voor jou als je:

  1. nu geen tijd, energie of gelegenheid hebt om de aangereikte technieken te oefenen. Alleen door actief met dit programma bezig te zijn ga je effect merken. Als je de training volgt zonder dat je er echt energie en ruimte voor hebt, is het zonde van je tijd en geld. Wacht in dat geval tot een geschikter later moment. Aan de andere kant: hoe drukker je het hebt: hoe meer zelfzorg je nodig hebt! Twijfel je? Bespreek het gerust met me
  2. verwacht dat je met deze training een drukke baan rustig kunt maken of je werkuren vermindert. Dat gaat niet lukken: je kunt niet door mindfulnessoefeningen te doen een baan van 70 uur terugbrengen naar 40 uur. Als je een werkweek hebt van 70 uur, of je combineert drie banen en 5 hobby’s, dan moet je misschien iets anders doen dan op een kussentje gaan zitten. Je kunt natuurlijk wel werken aan jouw persoonlijke gewoonte om altijd teveel uren te maken of teveel hooi op je vork te nemen. Je kunt wel jouw veerkracht in drukte vergroten en je eigen innerlijke stressgedoe en werkgewoontes veranderen
  3. in een crisissituatie verkeert of in een actueel heftig conflict verkeert. Soms is het dan beter om andersoortige hulp te zoeken en in een later stadium te starten.

Twijfel je? Heb je hierover vragen? Plan een vrijblijvend gesprek met mij in.

Wanneer is dit programma helemaal geschikt voor jou?

Deze jaargroep is  voor jou als je:

  • tijd, zin en energie krijgt om met jezelf en een groep gelijkgestemden een jaar op te trekken
  • er naar uitkijkt om in jezelf te investeren en tijd te nemen voor zelfzorg
  • zin hebt om met een groep gelijkgestemden te delen, te sparren en elkaar te steunen
  • nieuwsgierig bent naar open aandacht, mildheid, en compassie.

Veel gestelde vragen

Wat is het nut van de dagelijkse mailondersteuning in de training?

Ik heb veel informatie in kleine stukken voor jou beschikbaar gemaakt en gestructureerd. Door deze structuur en dit ritme kun je op een bijzonder toegankelijke manier elke dag mindfulness toepassen. Je wordt in dit traject dagelijks in kleine stapjes telkens ‘bij de les’ gehouden. Zo krijg je elke dag gedoseerde informatie, nieuwe uitnodigingen en reminders.

Anders dan bij een app komt de inspiratie actief naar je toe. Hierdoor word je echt gestimuleerd om dagelijks te experimenteren met nuttige dingen.

Mensen leren door dingen te oefenen en toe te passen in hun dagelijkse praktijk. Door regelmatig te oefenen ga je veranderingen merken. Dit is precies waarin deze opzet jou ondersteunt.

Je kunt wanneer het jou uitkomt de mailtjes lezen en de oefeningen doen. In je eigen tijd. Dit bespaart jou veel tijd en geld. En ook jouw werkgever bespaart het geld: je bent weinig productieve dagdelen afwezig.

Komt dagelijkse mail je niet uit? Geen probleem: dan lees je slechts de maandagmail. Zo leer je naar jouw behoefte.

Een jaar? Dat is lang!

Ja. Een jaar. Je hebt op die manier rustig de tijd om in jouw ritme nieuwe dingen uit te proberen. Te ’mislukken’. Toch weer in je oude groef te schieten. Opnieuw te beginnen. Dingen uit te proberen in makkelijke én moeilijke situaties. Ondersteund te worden op momenten dat de waan van de dag het weer overneemt.

Je ontdekt in een jaar wat voor jou werkt. Je geeft jezelf ruimte en tijd. Zodat de dingen die je leert echt kunnen beklijven.

Dit is geen traject van fantastische inzichten, waarna je weer overgaat naar de waan van de dag. Je maakt andere paadjes in je brein en je verandert gewoontes..

Moet ik een jaar wachten voordat ik effect merk?

Zeker niet: ik verwacht dat je na de startdag al geïnspireerd bent, kleine dingen toepast en het effect daarvan merkt. Deelnemers vertellen vaak na enkele weken dat ze ineens anders met dingen omgaan. Bijvoorbeeld dat ze onverwacht kalm reageren op situaties waarbij ze normaal in de stress zouden schieten. Onderzoek meet na twee maanden aandachtbeoefening al andere hersenactiviteit bij mindfulnessbeoefenaars, samenhangend met meer ervaren rust en concentratie.

Hoe maak ik mijn werkgever duidelijk dat dit een goede investering is?

Het is zeer verstandig om te investeren in de emotionele en mentale veerkracht van drukbezette professionals. Jouw werkgever heeft er veel belang bij als jij bewezen technieken leert die bestendig zijn en die je niet alleen over twee weken, maar ook over twee jaar nog toepast. Je volgt geen korte training waarin je tot prachtige inzichten komt – en na vier weken merkt dat je weer in je oude routine bent vervallen. In dit programma ga je na het inzichtmoment rustig aan de slag in de praktijk.

Organisaties weten inmiddels hoezeer mindfulness-based programma’s hun medewerkers kunnen helpen om effectiever te worden.

Wil je een offerte om in te leveren bij je leidinggevende of HRM? Dat kan! Bespreek dat even met mij in ons kennismakingsgesprek/doelengesprek. Je ontvangt dan van mij een offerte met daarin jouw doelen, een heldere uitleg over het programma en onderzoeksuitkomsten naar de bewezen technieken die je in het programma leert..

Is dat mindfulness niet te zweverig voor mij?

Mijn deelnemers zijn vaak breinwerkers: snelle denkers, wars van zweverigheid. Ze zijn verrast door het praktische gehalte en de toepasbaarheid van aandachtoefeningen.

Mindfulness is een superhandige tool

“Het is superpraktisch. Ik vind het zonde dat ik hiervoor er nooit mee bezig ben geweest.”

Sanne, consultant BCG

Praktisch

De investering is € 7.500 exclusief BTW, inclusief alle catering- en locatiekosten.

Het programma start 25 april 2024. Informeer naar alle data door te mailen naar contact@stresslooswerken.nl. Heb je vragen of wil je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek? Bel (065371011) of mail me en we maken een afspraak. 

De training werkt door en door

“De effecten van de training werken door en door. Stukjes vallen steeds meer op hun plek. In kan elk moment dingen toepassen die ik heb geleerd. Er is een rijke bron aan informatie tot me gekomen het afgelopen jaar, dank je wel daarvoor.”

Esra, verpleegkundige