In een druk (werk)leven moet je weten te vertragen en te stoppen. Het is een belangrijke vaardigheid die je helpt om energiek te blijven, ook op de lange termijn. Het helpt je om uit de doestand te stappen. Door te vertragen kun je inspanning afwisselen met ontspanning, kun je ruimte creëren om jezelf opladen.

Vertragen en stoppen is nuttig op een werkdag zelf, het is nuttig aan het eind van een werkdag en het is nuttig als je op vakantie gaat.

Niet iedereen vindt het makkelijk om te vertragen. Ik hoorde onlangs van iemand dat hij verplicht een week vrijneemt voordat hij op vakantie gaat met zijn gezin. Pas als hij (vaak knarsend en piepend) in een lagere versnelling is terechtgekomen wil zijn gezin met hem op stap.

Sommige deelnemers in mijn groepen zijn het vermogen om te vertragen en te stoppen echt kwijtgeraakt. Ze vliegen door en kunnen de uitknop niet meer vinden. Een burnout ligt op de loer.

In de training Nieuwe Werkgewoontes werken we met het beeld van een vliegtuig: kun je landen als een vliegtuig? We gebruiken het beeld als steun bij het stoppen aan het eind van een werkdag. Maar het is ook nuttig als aanloop naar het weekend of naar de vakantie.

Voordat een vliegtuig stopt, begint het aan de afdaling; het vermindert snelheid en hoogte, raakt de grond, taxiet nog een tijdje over de landingsbaan, vermindert nog meer snelheid voordat het tot stilstand komt.

Ga je richting vakantie? Kijk deze weken of het een beeld is dat je kan helpen.
Experimenteer deze weken dagelijks met het nemen van tijd om af te dalen en te landen voordat je je werkdag afsluit en weggaat. Misschien wil je in die tijd wat opruimen, de dag overdenken, vooruitblikken op morgen, dingen klaarleggen, of iets heel anders.. Vertraag bewust.

Let erop hoe je richting je vakantie vertraagt. Hoe je hoogte vermindert, hoe je snelheid vermindert, taxiet en remt om uiteindelijk te stoppen. Kijk wanneer je al vanzelf in een lagere versnelling staat en geniet ervan. Laat jezelf een beetje uitrollen over de landingsbaan. Hoera vakantie here I come!

Gebruik het om de vakantie in te gaan. En wees nieuwsgierig wat je ervan leert, dat je ook straks in de drukte kunt gaan toepassen.

Ps. In de training Nieuwe Werkgewoontes heb je ruim de tijd om deze belangrijke werkgewoonte te leren.

Call Now Button