In de zomer ben je vaak wat langer samen met je geliefden: je gaat met je gezin op vakantie, of je trekt met vrienden erop uit. Dit jaar ga ik met mijn partner voor het eerst sinds 19 jaar weer met z’n tweeën op vakantie. Ik vind het ook wel spannend: wat als we  het saai hebben boven onze high tea? Wat als ik me ga ergeren als mijn lief weer niet reageert op mijn “HOERA-HET-IS-7-UUR-EEN-NIEUWE-DAG-HUP-ERUIT-WAT-ZULLEN-WE-GAAN-DOEN?”
Ceciel was de eerste die zich een maand geleden binnen drie minuten aanmeldde voor het dankbaarheidsproject. Ze schreef afgelopen week een weekrapportje. Het leest als proza, als een hoofdstuk uit een prachtig boek: klik hier om haar weekrapportje te lezen.
Zoals je hierboven zag, hebben we de afgelopen weken met een groep een dankbaarheidsprojectje gedaan. We schreven elke dag op, voor welke dingen we dankbaar waren die dag. Kleine dingen.

Voor je relaties is het zeer heilzaam om regelmatig stil te staan bij de dingen waar je de ander dankbaar voor bent. Je ziet die dingen niet altijd meer, je neemt ze for granted (indeed ik ga naar Engeland op vakantie).
Je aandacht kan getrokken worden door dingen die je moeilijk vindt aan de ander, lastig, ergerlijk. Dingen die je confronteren met je eigen onrust, verveling, angst. En vooral op vakantie, als je intensief met elkaar optrekt, kun je dingen tegenkomen waar je zeg maar met beide wandelschoenen over struikelt.

Schrijf deze weken elke avond op, waar je dankbaar voor bent bij degene met wie je op vakantie bent. Werk je? Schrijf over je geliefden en je collega’s. Het is geweldig. Door het ’s avonds op te schrijven krijg je overdag vanzelf meer oog voor de dingen waar je dankbaar voor bent. Je ziet ze duidelijker, scherper, vaker. Het helpt om een fijne vakantie te hebben. Het helpt om je relatie te versterken.

Mijn eerste zinnetje bij mijn vakantiepartner? Dankbaar voor zijn relaxtheid: het helpt me om ook te ontspannen en ruimte te maken voor niks. En het helpt me om momenten voor mezelf te nemen: een stille ochtendwandeling te maken of een oefening te doen. Dank alvast!

Heb een goede zomer,

Yvonne van Iersel
Call Now Button