verwelkom de tiran

Ik had ooit een lastige baas. Hij was drammerig, luisterde niet, manoeuvreerde me in vervelende situaties. Ons team wisselde regelmatig met elkaar uit hoe bont hij het nu weer maakte. Sommige teamleden vermeden hem, andere kwamen met regelmaat in een heftige ruzie terecht.

Collega’s kunnen vervelend of lastig zijn. Ze negeren je, pikken mooie projecten in, komen hun afspraken niet na, of koeioneren je als ze je baas zijn.

 

En een enkele keer is een collega meer dan vervelend. Hij of zij lijkt een ware tiran te zijn, die je overdag van streek maakt en ’s nachts uit je slaap houdt. Hij/zij vertoont gedrag dat veel invloed op je heeft: je wordt erdoor geraakt en het brengt je emotioneel uit balans.

 

Als je een collega als tiran ervaart, heb je grote kans dat je gaat vechten. Je klaagt tegen je geliefde, en je vertelt jezelf of anderen telkens het verhaal waarom de ander zo vreselijk is. Misschien merk je dat je in gedachte op wraakacties zint. Je wacht tot je een vlijmscherp en vernietigend inzicht krijgt waarmee je de ander om de oren kunt slaan of het ultieme bewijs hebt gevonden voor het vreselijke gedrag van de ander. Je versterkt je grip op je eigen gezichtspunten en verdedigingsmechanismen. Tirannen hebben macht over je door ervoor te zorgen dat je maar door- en doorgaat met jezelf te verdedigen.

 

Ondertussen voel je je op je werk op je hoede en ongemakkelijk, je sluit je of vermijdt de ander. Het is werkelijk bijzonder: tirannen lijken de gave te hebben om jou ongemakkelijk te laten voelen in je eigen lichaam.

 

Tirannen confronteren je vaak met je eigen onzekerheid.
Omdat je je onzeker voelt over de mogelijkheid dat je gezien wordt als iemand die niet resultaatgericht bent, kan een doortastende collega jouw persoonlijke tiran worden.
Als je je zorgen maakt over de mogelijkheid dat je je baan verliest, krijgt een onredelijke baas buitenproportionele macht over je. Hij wordt een tiran.
Omdat je je onzeker voelt over de mogelijkheid dat je baan te onoverzichtelijk wordt, lijkt een veeleisende klant je toekomst in haar handen te hebben: ze wordt je tiran.

 

Op deze manier draag je zelf bij aan het creëren van jouw persoonlijke tirannen.

 

Je kunt tirannen verfoeien, maar je kunt ook zien dat je veel van ze kunt leren. Tirannen houden je op bijzonder vervelende wijze een spiegel voor over jouw onzekerheden.
In plaats van jezelf te blijven verdedigen, kun je wellicht eens iets anders doen. De tiran verwelkomen. Bij jezelf verwelkomen wat de ervaring is. Op die manier verander je je benadering en je manier van denken. En daarmee neem je je tiran als het ware de wapens uit handen.

 

Het verwelkomen van de tiran kan heel simpel zijn: Je hoeft er niet altijd allerlei moeilijke dingen voor te ondernemen. In plaats van dat je vast te bijten, kun je bijvoorbeeld loslaten. Je kunt je innerlijke weerstand misschien een moment opgeven – of enkele momenten – en de ervaring bij jezelf onderzoeken die hij of zij bij je teweegbrengt. Zonder vooroordeel en zonder vooropgezette mening. Of je laat je vaststaande ideeën over je tiran los en je bent gewoon nieuwsgierig wat er gebeurt bij de ander. Je verwelkomt de situatie. Dit haalt je uit de tang van het alsmaar verdedigen. Het geeft je scherper zicht.

 

Dus: heb jij een persoonlijke tiran? Mocht je het nuttig vinden, experimenteer deze weken met het volgende:Laat je innerlijk verzet los, en onderzoek nieuwsgierig wat het gedrag van de ander bij jou oproept: welke gevoelens, welke onzekerheid? Wees nieuwsgierig naar jouw innerlijke ervaring, ook al is deze onprettig. Verwelkom de ervaring.Gebruik deze week een situatie waarin je je tiran tegenkomt om opmerkzaam te zijn. Kijk of je in die situatie alle vaststaande ideeën over je tiran los kunt laten en gewoon aanwezig en nieuwsgierig kunt zijn. Verwelkom de situatie en merk helder op wat er gebeurt.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen: laat ze weten!

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl

Bijzonder hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

yvonnetraintMINDFULNESS

 

Call Now Button