aandacht op een natuurstenen vloer. Of de trap

In de 8weekse aandachttraining krijgen deelnemers in de vijfde week de uitnodiging om die week met aandacht de trap op te lopen. Dat is een gevorderde oefening. Op de trap is de verleiding namelijk erg groot om met je aandacht al te zijn bij wat er na de trap komt. Wat je gaat doen, of wat je aan gaat treffen in de kamer waar je heen loopt. Je zou kunnen zeggen: je geest loopt je lichaam voorbij. Het is echt een kunst om de trap op (of af) te lopen terwijl je met je aandacht bent bij het traplopen zelf.

 

We doen dit om te oefenen in het onszelf in dit moment terug te brengen. Geloof me, als je dit op de trap kunt, dan kun je het ook in een heleboel andere situaties.

 

Nora, deelneemster van mijn Mindfulnessgroep-van-het-allereerste-uur schreef me een mailtje over het jezelf voorbijlopen en haar trapervaringen:”Je kunt jezelf zomaar voorbij lopen. Yvonne, dat is voor mij een treffende uitspraak.”

 

Je loopt de trap af en bent in gedachten al bezig met wat je beneden wilt doen. Dan is het niet verbazingwekkend dat je wel eens misstapt en valt. Dat is mij al enkele malen gebeurd. Totdat mijn dochter zei: “mam, ga eens na waarom je valt”. Én totdat ik dacht aan mijn Mindfullnesstraining.

 

Sindsdien loop ik altijd de trap af met mijn aandacht bij het trappenloopproces en met één hand aan de leuning. Zo doe ik mijn kleine training in het zijn-in-het-hier-en-nu. Je moet per slot van rekening klein beginnen.

 

Maar wat als je die trap af bent; dan ben je immers weer uit de gevarenzone? Kun je jezelf dan jezelf weer gewoon voorbijlopen?

 

Laat nou net de schoonmaakdienst die gladde natuurstenen vloer gedweild hebben en er geen reminder bij hebben geplaatst.. (ja ja ik geef de schuld aan een ander!) Juist, dan gaat het toch nog mis.

 

Ik heb mijn knieschijf gebroken. Een harde les om me te herinneren aan Mindfullness. Sinds mijn val ben ik verplicht Mindful, bij elke stap die ik zet. Ik loop en beweeg met aandacht. En als ik even niet Mindful ben, dan gil ik het uit van de pijn. Dank je voor de lessen: ik ben ze erg aan het toepassen…

 

Mijn uitnodiging voor deze weken: zie je een natuurstenen vloer (zonder bordje)? Beweeg met aandacht!
Wees van harte uitgenodigd om het ook bij andere vloeren te doen. En op de trap.

 

Ik hoor graag je ervaringen,

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl

 

Bijzonder hartelijke groet,

 

Call Now Button