Wat heb ik tot nu toe in mijn leven geleerd van afscheid en rouw? Hieronder enkele levenservaringen en Mindfulnesstips door elkaar heen:

1.Er is niks dat hoort of moet. Ik herinner me dat, toen 25 jaar terug mijn broer overleed, ik erg bezig was met: “Wat zou ik nu moeten voelen? Help, ik voel het niet! Hoe hoort het?”
Nu is het anders: ik voel wat ik voel. Verdriet, verwondering, blijdschap. En soms voel ik niks. Niks moet, niks hoort.

 

 

2.Bij twijfel: ga! Rondom het gaan naar een afscheid van iemand die overleden is, kan veel gemuts in jezelf ontstaan: “Zitten ze wel op me te wachten? Ken ik die persoon goed genoeg? Wat hoort er eigenlijk?”
Merk je dit soort interne dialogen op? Laat ze komen en gaan en ga naar het afscheid. Jij laat je betrokkenheid zien, en die wordt altijd erg op prijs gesteld. Laat interne verwarring zoals hierboven geen reden zijn om thuis te blijven.

3.Op lange termijn is er ook niks dat hoort of moet. Na de dood van mijn broer vertrok mijn moeder bij haar koor. Ze kon niet meer zingen. Het duurde een tijd voordat ze weer voluit lachte. Naar de radio luisterde ze ook niet meer. Voor mij voelde het anders en dat bracht me in verwarring. Ik leerde ervan dat rouw voor iedereen anders is.

Lach als je van binnen plezier voelt. Laat alles toe wat er is. Leef en voel het leven. Jouw lach maakt je verdriet niet minder. Koester alle momenten dat je kunt genieten van het leven.

4.Vertraag. Vertraag om ruimte te geven aan wat er van binnen gebeurt. Om daar bij te zijn, het te voelen. Vertraag je bewegingen. Ga stil zitten, doe niks en geef milde aandacht aan wat er bij je van binnen is. Zonder dat het van jezelf op een bepaalde manier moet zijn. Merk simpelweg met mildheid op hoe het is.

5.Voel je adem als je emoties intens zijn. Adem als het ware in en uit het gevoel, hoe je dit lijfelijk ervaart. Dit moment.
Overweldigen de emoties en dreig je kopje onder te gaan? Richt je aandacht dan op iets anders. Leid jezelf af. En keer daarna als je wilt weer terug. Stel je bijvoorbeeld voor 10 procent open voor je emoties. Of 50 procent, of 80 procent.
Wat me doet denken aan wat iemand aan de weduwe van mijn zusje schreef:”Je zult best kopje onder gaan, maar verdrinken zul je niet.”

6.Besef hoe kostbaar het leven is. Als je moppert op je puber. Als je de was in de wasmachine doet.

Als je wilt, laat me jouw ervaringen horen.

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraintMINDFULNESS

 

Call Now Button