Vakantie in Engeland: we wandelen veel, maar ontdekken ook de cream tea met scones en clotted cream, de carrot cake, Victoria sponge cake en niet te vergeten de sticky toffee pudding.
Terug spreek ik een vriendin over onze gegroeide buikjes. We bieden tegen elkaar op. “Als ik zit, dan voel ik mijn buik rusten op mijn bovenbenen, gewoon akelig is het “, roep ik. Mijn vriendin antwoordt: “nou… wat ik heb….
Ze laat even een dramatische stilte vallen en haar stem zakt een octaaf. “Het trilt als ik loop…” fluistert ze somber. Heerlijk gesprek.

Als je een nieuwe gewoonte ontwikkelt, hoop je dat je de gewoonte snel meester wordt en dat je je er nooit meer zorgen over hoeft te maken. Als je een nieuw project opstart hoop je dat het meteen perfect loopt. Maar zo gaat het leven niet. Het gaat niet volgens je plannen. Je reist, en je goede eet- en oefengewoontes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je wordt ziek, en je meditatiegewoontes verdampen. Je krijgt bezoek en je schrijfproject ligt ineens stil.

Gewoontes en projecten zijn rommelige dingen. Twee, drie goede gewoontes gaan als een trein en een project kent een vliegende start. Dan kom je een Victoria sponge cake tegen en de boel dondert in elkaar. En dit wordt een probleem: je raakt ontmoedigd.

En eigenlijk is dat het grootste probleem.

Wat als de verstoring en het stoppen met de nieuwe gewoonte niet het probleem is? Wat als het probleem eigenlijk je hoop is, dat je nooit wordt verstoord en dat de dingen altijd perfect zullen gaan?

Vooruitgang is nooit lineair. Ontwikkeling gaat nooit alleen maar vloeiend. Dus is het misschien beter om die hoop op te geven en te leven met de realiteit van ons leven.

Je moet goed worden in het telkens opnieuw beginnen. En opnieuw. En opnieuw. Het helpt je als je kunt focussen op het opnieuw beginnen en als je alle stress rondom falen, de moeilijkheid van het leven en wat er niet goed gaat kunt laten gaan.

Allereerst beginnen: hoe doe je dat?
1. Neem de kleinst, kleinst mogelijke eerste stap om te beginnen. Welke beweging dan ook.
2. Doe deze kleinste stap elke dag, committeer je daar aan. Gebruik reminders, deel je plan met je omgeving als dat helpt.
3. Neem de volgend mogelijke kleinste stap.
Stel je uit, denk je: ..”over 15 minuten..?” Schud die gedachte van je af en doe het.

Telkens opnieuw beginnen: hoe doe je dat?
Wordt je nieuwe gewoonte onderbroken? Geen probleem.
In plaats van jezelf de schuld te geven, jezelf slecht te voelen en vervolgens te stoppen:
1. Merk je reactie op: misschien wordt je hard naar jezelf of je omgeving
2. Schud dat gevoel af. Zeg tegen jezelf: het leven is een oncontroleerbare rivier, ik volg gewoon de rivier. Het is geen perfect pad. Dingen veranderen, altijd anders dan volgens plan.
3. Schud falen van je af.
4. Focus op opnieuw beginnen. Er is een zin die we veel in Mindfulnesstrainingen gebruiken: “Je kunt altijd opnieuw beginnen”. Zeg deze zin tegen jezelf op onbekommerde toon.
5. Kijk wat je nodig hebt om opnieuw te beginnen, of om verder te gaan waar je gebleven was.

Het leven is een constante stroom van onderbrekingen, veranderingen, afgebroken plannen.
Je begint gewoon elke dag opnieuw.
Elk moment is simpelweg een nieuwe start.
Geniet van de frisheid van een nieuwe start.

Ik hoor heel graag je reactie.
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@stresslooswerken.nl

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

Call Now Button