Ik probeer deze weken een klant te bellen. Het is een ramp.
Na drie weken krijgen we elkaar te pakken. Hij vertelt over het flexibele weken en de kantoortuin. “Bellen is moeilijk, ik moet uitwijken naar de avond, of thuis gaan werken en daar bellen.”

Ik hoor hoe medewerkers van dezelfde organisatie elke ochtend en groupe beschaafd vanaf het station naar het kantoor hollen teneinde de beste flexplek te veroveren. De plek waar het het meest rustig is, die wat verscholen zit, in een nis. Ik vind het een grappig beeld, maar ook een beetje triest.

In de MBTI persoonlijkheidstest worden mensen getypeerd aan de hand van hun innerlijke voorkeuren. Eén van de dimensies waarop mensen verschillen qua innerlijke voorkeur is waar ze hun energie vandaan halen. Hieronder een korte typering van zowel mensen met een innerlijke voorkeur voor Extraversie als een voorkeur voor Introversie.

Introversion: uit de binnen wereld

verschillen tussen E en I voorkeur: waar haal je je energie uit?

Extraversion (E):
uit de buitenwereld

Introversion (I):
uit de binnen wereld

  • tankt bij door contact en interactie
  • heeft een voorkeur voor mondelinge communicatie
  • spreken – denken – spreken: vormt gedachten tijdens het praten
  • interesse voor veel dingen
  • sociaal, veelzeggend
  • tankt bij door zich terug te trekken en te reflecteren
  • heeft een voorkeur voor schriftelijke communicatie
  • denken – spreken – denken: denkt in stilte voor te spreken
  • interesse in de diepte
  • rustig, stil

 

Je zou kunnen zeggen, dat mensen met een I-voorkeur hun batterij van binnen hebben. Ze moeten in zichzelf keren om op te laden. Terwijl mensen met een E-voorkeur energie krijgen door in contact te treden met anderen. Na een werkdag met vergaderingen spreken E-tjes met vrienden af in de kroeg om te bij te praten, ideeën uit te wisselen en energie te krijgen. De I-tjes zitten ondertussen misschien met een boek op of een Netflix-serie op de bank.

Zijn het misschien de E-tjes, die de kantoortuin hebben bedacht?
Ik heb nooit in een kantoortuin gewerkt en ben daar zeer blij om. Mijn oplaadbatterij zit duidelijk van binnen, en in het werk gedij ik in stilte. Werken in een kantoortuin is voor mij eerlijk gezegd een horrorscenario.

Soms hoor ik van mijn deelnemers dat ze zware kantoortuintijden beleven. Ze raken uitgeput van alle prikkels om zich. Ze zoeken oplossingen: thuiswerken, oortjes in op het werk.
Of gebruiken hun koptelefoon om op gezette tijden een korte mindfulnessoefening te doen.

Ik maak me zorgen over de introverten in de kantoortuin. Dus mijn vraag aan jullie:
hallo introverten, hoe gaat het met jullie?

Neem je ’s ochtends een trein eerder om die rustige werkplek te bemachtigen? Overleef je met oortjes of koptelefoon? Vlucht je naar huis? Of heb je inmiddels je werkdraai goed gevonden in de tuin? Wat zijn manieren die voor jou werken om in de kantoortuin goed te kunnen functioneren?

Laat het me weten, ik hoor heel graag je reactie en jullie verhalen!

En zou je af en toe je batterij van binnen willen opladen door aandacht op jezelf te richten?

Gebruik deze vier minuten oefening om op te laden. Succes ermee,

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

Call Now Button