In het vorige M-zine schreef ik, hoe je bij stress door het vrijkomen van het hormoon oxytocine vanzelf lichamelijk aangespoord wordt om naasten op te zoeken, om zorg op te zoeken en zelf te zorgen voor iemand anders.

Het lijkt erop, dat dit stofje je ook asocialer maakt.  De crux zit hem in het woord ’naasten’. Het klopt dat je de groep, die dicht om jezelf heen staat, eerder opzoekt. Maar zoals oxycotine je socialer maakt naar je eigen groep toe, lijkt het je asocialer te maken naar groepen, die verder van je af staan.

Als je mensen oxytocine toedient met een neusspray, dan worden ze vriendelijker en behulpzamer, maar alleen tegenover mensen van hun eigen groep. Ze worden soms zelfs onaardiger tegen buitenstaanders.

En er is meer ontdekt. Als mensen bijvoorbeeld geld voor zichzelf kunnen verdienen door te liegen, dan liegen ze wel een beetje, maar niet heel veel. Als ze geld kunnen verdienen voor hun team liegen ze meer, met name als ze oxytocine hebben gekregen.  Zoals mijn collega een onderzoeker citeerde: “dat betekent dus ook dat als je de binding binnen een groep wilt versterken, dat dat ten koste kan gaan van universele moraliteit.”

Mijn collega schreef: “we zullen het dus moeten blijven hebben van mededogen”.
Daar lijkt het op.

Over het ontwikkelen van mededogendaar vallen meerdere M-zines te schrijven.
Voor nu enkele korte teksten over mededogen die me deze week inspireerden:

1. “Of mensen nu knap of gewoon, aardig of wreed zijn, het zijn uiteindelijk net als jij mensen. Zij willen net als jij gelukkig zijn en niet lijden. Bovendien hebben ze evenveel recht om het lijden te overwinnen en gelukkig te zijn als jij. Als je inziet dat alle wezens op dezelfde manier verlangen naar geluk en daar ook recht op hebben, voel je automatisch empathie voor hen, je voelt je met hen verbonden. Door je geest te wennen aan dit soort universeel altruïsme ontwikkel je een gevoel van verantwoordelijkheid voor anderen – je wilt hen met raad en daad bijstaan zodat ze hun problemen kunnen overwinnen. Het is een wens die alle levende wezens insluit en omvat.”

2. Vaak wordt het begrip mededogen genoemd in verband met het woord karuna (sanskriet). Niet makkelijk om te vertalen naar één nederlands woord. Een omschrijving: “karuna betreft een zelf, dat is vervuld van alle andere levende wezens, tot overlopen aan toe.”

Voor de komende weken blijft de uitnodiging van het vorige Mzine overeind: 

Ervaar je stress? Worstel je? Breng tijd door met mensen waar je om geeft. Herinner jezelf eraan dat je niet alleen hoeft te worstelen en volg je impuls om anderen op te zoeken. Deel je zorgen, laat voor je zorgen, of zorg voor iemand anders.

En herinner jezelf aan mededogen:
Misschien aan het beeld van een zelf, dat is vervuld van alle andere levende wezens, tot overlopen aan toe.
Of aan het simpele inzicht en besef, dat iedereen gelukkig wil zijn en daar recht op heeft.

Ik hoor graag je ervaringen,

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

 

Bijzonder hartelijke groet,

 

Yvonne van Iersel

yvonnetraintMINDFULNESS

 

Call Now Button