Misschien ken je het hormoon oxytocine. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het hormoon komt vrij wanneer je iemand omarmt.

Oxytocine helpt om de sociale instincten van je brein te finetunen. Het zet je aan om dingen te doen die  contact versterken.  Fysiek contact met je vrienden en familie. Het vergroot je empathie, het maakt je nog meer dan anders bereid om mensen om wie je geeft, te helpen en hen te ondersteunen.

Wat je misschien niet wist: oxytocine  is een hormoon dat vrijkomt bij stress.  Het is net zozeer onderdeel van je stressrespons als adrenaline en wordt samen met adrenaline (dat je hart bijvoorbeeld sneller doet kloppen) bij stress je lichaam ingepompt.

Als oxytocine in je lichaam vrijkomt, motiveert het je om steun te zoeken. Je biologische stressrespons zet je aan om iemand te vertellen hoe je voelt, in plaats van het op te kroppen, Ook zorgt het ervoor dat je het eerder opmerkt  wanneer iemand anders aan het worstelen is, zodat je elkaar kunt steunen.
Je lichamelijke stressreactie zorgt er zo als het ware voor dat je in moeilijke tijden omringd bent door mensen die er voor je zijn.

Oxytonine werkt, behalve op je brein, ook op je lichaam. Het beschermt je cadiiovasculaire systeem tegen stresseffecten:

  1. het is een natuurlijk anti ontstekingsmiddel
  2. het helpt je bloedvessel om ontspannen te blijven,
  3. En het helpt hartcellen om te herstellen van schade ten gevolge van stress.

Al deze gunstige fysieke effecten worden versterkt door sociaal contact en steun. Door het zorgen voor anderen of  het jezelf laten verzorgen maak je meer oxytonine aan waardoor je sneller herstelt en je stressreactie gezonder wordt.

Je kunt dus zeggen, dat je natuurlijke stressreactie een ingebouwd mechanisme heeft om je veerkrachtiger te maken. En dat mechanisme is sociale steun.

Wonderbaarlijk.

Ervaar je stress. worstel je? Breng tijd door met mensen waar je om geeft. Herinner jezelf eraan dat je niet alleen hoeft te worstelen en volg je impuls om anderen op te zoeken, om zorg- en deeltijd in te bouwen. Het doet je hart goed. Het maakt je veerkracht groter.Je herstelt sneller. Het is goed voor je gezondheid.

 Ik hoor graag je ervaringen, 

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

 

Bijzonder hartelijke groet,

 

Yvonne van Iersel

yvonnetraintMINDFULNESS

Call Now Button