Het gebeurt midden op de dag: je voelt je zonder grond. Misschien voel je je slecht over jezelf, of je wordt overweldigd door de dingen die je moet doen. Je relaties zijn ingewikkeld, je voelt je eenzaam. Of je leven wordt opgeschud door gebeurtenissen en je voelt je onzeker bij die grote veranderingen.

Het leven kan grondeloos voelen. Je voelt geen stabiele of stevige grond onder je voeten. En eigenlijk is het leven natuurlijk ook zonder grond. Ook al probeer je er routines in te krijgen, controle, of stabiliteit in te bouwen: het leven is onvoorspelbaar.En ook als je allerlei routine en vastigheid hebt ingebouwd, kan toch het oncomfortabele of pijnlijke gevoel van chaos of grondeloosheid je overvallen.

Wat kun je doen?

Begin met aan te komen in dit moment. Merk simpelweg dit opmerkelijke moment op, met alles wat erbij hoort, zonder het anders te willen maken. Misschien kun je het wonderbaarlijke van dit moment voelen?

Dan:

  1. Merk hoe je lichaam voelt. Hoe voelt het nu? Hoe is het om nu, dit moment, dit levende lichaam te voelen? Doe dit een een minuut.
  2. Richt een minuut je aandacht op je adem. Voel de hele stroom van je in- en je uitademing. Dwaalt je aandacht af? Kom weer terug.
  3. Richt je op jouw ervaring van dit moment. Merk op hoe je hart voelt. Misschien merk je pijn, spanning, druk, of benauwdheid. Merk het simpelweg op.
  4. Merk zachtheid op onder de pijn, de spanning, de druk. Merk je zachte, gevoelige hart op onder je pijn.
  5. Wees je gewaar. Van je pijn, je stress, je ongemak, van je zachte hart. En van al de sensaties van je adem en van je lichaam. Vind grond in dit gewaarzijn.

Dus in plaats van je stabiliteit in je leven te zoeken, in je routines, in je werk, je titel, wie je bent, wat je doet in de wereld is, vind je je stabiliteit en grond van je bestaan in jezelf. In het gewaarzijn van alles wat er is. Het is de blauwe lucht waarin de wolken van je gedachten en emoties voorbijdrijven. Je kunt er grond in vinden en je kunt je er altijd mee verbinden.

Doe de oefening 5 minuten per dag, of op de momenten dat je geen grond onder je voeten voelt.

Call Now Button