Ik voerde gesprekken met een hoogleraar met stress. Hij vertelde over een ontmoeting, die hij onlangs had met een oude vriend. “Die zei tegen mij: ’hoe kun je  van je team verwachten dat ze stressbestendig zijn en een verstandige werkstijl hanteren, als jij jezelf over de kling jaagt?’ ”

Het was voor ons beiden een nuttig moment.
Hij realiseerde zich in het gesprek met zijn vriend voor het eerst dat hij als leidinggevende een voorbeeldfunctie had.
Dat hij met zijn eigen werkstijl een standaard neerzette die een belangrijke invloed had op de werkcultuur binnen zijn afdeling.
30 jaar schoolgegaan en gestudeerd, superslim. Maar daar nooit aan gedacht.
Een eye opener.

Ik realiseerde me dat leiders/managers het niet doorhebben dat ze een belangrijke voorbeeldfunctie hebben. 
Ze realiseren zich niet dat ze, als ze het hebben over duurzame inzetbaarheid van hun team, ze allereerst ervoor moeten zorgen dat ze zelf een gezonde werkstijl hanteren.
’Natuurlijk, hoe open wil je de deur hebben?’ denk ik.
Niet dus!
Een eye opener.

Vroeger vertelde ik in trainingen de anekdote over de memo. Memo’s, bestaan die eigenlijk nog? (Wikipedia: “Een memorandum — vooral bekend als een memo — is een document dat meestal voor interne communicatie tussen collega’s of medewerkers van een afdeling wordt gebruikt.”)
Een manager werkte in een organisatie met een wildgroei aan memo’s. In plaats van bij elkaar langs te gaan of de telefoon te pakken, werden door medewerkers te pas en te onpas memo’s geschreven. Dus vertelde de manager zijn medewerkers, dat ze geen memo’s meer moesten schrijven. En deed die missive per memo uit.

Managers regelen vitaliteitsweken. Ze laten bureaufietsen in de kantoortuin plaatsen. Er staat een schaal gezond fruit bij de receptioniste. Via de vitaliteitskaart kun je als medewerker workshops Mindfulness volgen workshops over het belang van sporten voor je brein.  Eens per jaar doet de afdeling met elkaar een bootcamp.
Managers beslissen over het duurzame inzetbaarheidsbeleid en maatregelen, terwijl ze zelf 60 uur per week resultaat- en deadline- gedreven buffelen en vergaderen zonder te pauzeren of buiten te komen.

De simpele moraal van dit verhaal:
WIl je een team dat moeiteloos productief is?
Stressbestendig en energiek?
Met een gezonde werkstijl?
Ontstress als leider eerst jezelf en leer jezelf een gezonde werkstijl aan.

Call Now Button