Zet elke dag een stoel op tafel

De deelnemers aan de Mindfulness-training Nieuwe Werkgewoontes! 100+dagenaandacht  zijn druk doende zich nieuwe effectieve werkgewoontes eigen te maken. Een paar dingen blijken te werken:

1. Bepaal een stap die bijzonder concreet is. Zo concreet dat je ja of nee kunt zeggen op de vraag: heb je het vandaag gedaan?
2. Maak de stap superklein. Wil je een half uur eerder opstaan?  Begin met tien minuten. Wil je meer sporten? Begin met 10 minuten bewegen.  Zo formuleerden mijn deelnemers vanuit de wens om meer contact met collega’s te hebben, rust te creëren en minder versnipperd te werken de volgende eerste kleine stappen:

 

  •  Ik doe eerst een klus voordat ik mijn mail check.
  • Ik geef in mijn werktuin twee maal per dag concentratietijd aan door een bordje op het bureau te zetten. 
  • Als een collega aan mijn bureau komt, draai ik me naar hem/haar toe  en draai ik me van mijn computer af. Ik richt mijn aandacht op mijn collega en luister met aandacht. Ik ga niet ondertussen mail afwerken.
  • Ik maak twee maal per dag een rondje en een kletspraatje met collega’s.
  • Na elke vergadering plan ik 15 minuten verwerktijd in waarin ik de acties van die vergadering in gang zet.
  • Ik ga na een werkdag om 17 uur naar huis.

3. Doe één ding. Pak niet alles aan. Pak niet twee dingen tegelijkertijd aan. Maak je één kleine stap eigen. Zet daarna dan de volgende stap.
4. Organiseer een steun/fangroep voor lastige momenten of bij terugval in het implementeren van je nieuwe gewoonte.
5. Rapporteer iedere dag aan je steun/fangroep of je je stap wel of niet hebt gedaan.

Schrijver Leo Baubata vertelt welke dingen  hij met behulp van deze stappen in enkele jaren voor elkaar kreeg (ik geef je de helft van zijn lijst):
gezonder eten
ordelijker en productiever geworden
twee marathons gelopen
twee banen combineren
vroeg opstaan (om 4 uur wordt hij wakker)
vegetariër geworden
twee triatlons volbracht
meer dan twintig kilo afgevallen
boeken geschreven en twee succesvolle blogs gestart
samen met partner 6 kinderen opvoeden

Pretty impressive, niet?
 

Het is nuttig als je een effectieve nieuwe gewoonte tot routine kunt maken. Je bent dan geen wilskracht- of discipline energie kwijt. Doe bijvoorbeeld je aandachtoefeningen op een vast tijdstip op een vaste plek: dan hoef je niet meer dagelijks na te denken of en wanneer/waar je het gaat doen. Het is mooi als de nieuwe gewoonte automatisch zachtjes aan je gaat trekken, net als tandenpoetsen. 

Wat me doet denken aan een heerlijk verhaal dat ik onlangs hoorde over het beoefenen van discipline.

Mijn nichtje volgt een yoga opleiding en kreeg de opdracht om dagelijks precies om 12 uur ’s middags een stoel op een tafel te zetten.Waar ze ook was. Niet om één voor 12.Niet om vijf seconden over 12.  Niet om twee over twaalf: precies om 12 uur. Ze moest dit dertig dagen achter elkaar doen. Als het een keer misging, begon ze weer opnieuw. 
Het was voor haar een geweldig experiment, ze straalde toen ze erover vertelde. Ze heeft er 41 dagen over gedaan en is twee maal opnieuw begonnen.
Ze heeft in een volle collegezaal een stoel op een tafel gezet.
Ze heeft in een trein (zonder losse stoel tot haar beschikking) de alternatieve opdracht gedaan: 10 rondjes draaien met haar handen op het hoofd.
Ze is een café binnen gerend, heeft een stoel op tafel gezet en is weer naar buiten gerend.
Ik vroeg haar wat ze er van had geleerd. “Wat ik geleerd heb verder is uit mijn comfort zone te komen. Gewoon de dingen te doen. Ik leerde dat niet alles een doel hoeft te hebben, dat je je ook aan iets kan binden wat geen direct doel heeft. Gewoon de stoel op tafel zetten omdat de stoel op tafel gezet wil worden zonder persoonlijk doel.” 

 

Mijn vraag aan jou: 
Wat is het kleinste begin van een nieuwe gewoonte waar jij veel aan gaat hebben en wat je dagelijks gewoon kunt gaan doen? Wat is de kleinst mogelijke eerste stap? Pas de hulpmiddelen van hierboven toe. Kijk of je deze kleine stap tot routine kunt maken waar je niet meer over hoeft na te denken, en waar je geen wilskracht  of discipline meer voor nodig hebt.
Of als het je aanspreekt: zet dertig dagen lang elke dag klokslag 12 uur ’s middags een stoel op een tafel. Waar je ook bent. Kijk wat je er van leert.

  Ik hoor je ervaringen bijzonder graag, laat het me weten!  Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

 

Hartelijke groet,

 

Yvonne van Iersel

yvonnetraintMINDFULNESS

P.s. na de zomer start er op 24 september een nieuwe training Nieuwe Werkgewoontes! 100+dagenaandacht. Kijk op www.yvonnetraint.nl voor de data of mail naar contact@yvonnetraint.nl voor informatie.
 

Call Now Button