Elk gevoel is een wolk. En elk gevoel heeft een middelpunt.

In aandachtoefeningen merk je van alles op: gedachten, lichamelijke sensaties, gevoelens, geluid. In de oefeningen merk je op hoe dit alles in je veld van aandacht komt en weer  naar de achtergrond verdwijnt. Met name bij gedachten gebruiken we daarbij vaak de metafoor van wolken. Je oefent om met milde open aandacht gedachten te observeren: hoe ze komen en weer verdwijnen als wolken aan een heldere hemel. Je leert ze waar te nemen zonder in de inhoud van de gedachte mee te gaan. Het te herkennen als een gedachte-wolk die komt en gaat.

Toon Tellegen leert ons dat je ook gevoelens als wolken kunt zien. Het mooie beeld wat hij daarbij schetst, is dat je zelf in het middelpunt kunt raken van de wolk: in zijn beeld trekken de wolken als het ware door jou heen (in plaats van ver weg aan de hemel). En zo is het natuurlijk ook: emoties zijn merkbaar in je lichaam: als warmte in je borstkas, als prikkende huid, als kloppend hart in keel. Gevoelswolken komen, je kunt in het middelpunt geraken, ze gaan weer voorbij. Iets nieuws dient zich aan. Je raakt in het middelpunt. Het gevoel gaat weer voorbij. Door aandachtoefeningen te doen leer je je ervoor open te stellen en er met aandacht bij te zijn als een gevoelswolk zich aandient en door je heen trekt. Het is een nuttige metafoor: het kan je helpen om het mee te maken (met mildheid), niet weg te duwen, maar er ook niet in te verdrinken. Te beseffen dat de gevoelswolk ook weer voorbij trekt. En er iets nieuws komt.
Dank Toon Tellegen voor het beeld!

Luister hier naar het prachtige verhaal ’Middelpunt’ van Toon Tellegen.
Het verhaal is onderdeel van de voorstelling ’De trein van Pavlosk naar Oostvoorne’, die hij samen met Corrie van Binsbergen jaren geleden gaf.  Dit naar aanleiding van het gelijknamige boek dat hij schreef, waar hij ook een prijs voor ontving. Ik zag dat het luisterboek nog te bestellen is.

Wil je de uitgeschreven tekst van het verhaal lezen? Klik hier.

Wil je reageren? Heel graag! 

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

 

Bijzonder hartelijke groet,

 

Yvonne van Iersel

yvonnetraintMINDFULNESS

Call Now Button