In het vorig Mzine schreef ik over de kunst van het loslaten.

Vandaag een praktische ondersteunende oefening in loslaten. Vanuit de idee dat, wanneer je lichaam een loslatende beweging doet, dit ook invloed heeft op je geest en emoties. Dat, tegelijkertijd met de fysieke beweging ook emotionele dingen, ideeën of andere verschijnselen die in jezelf vastzitten, losgelaten kunnen worden.

Het doet me denken aan een oefening die ik ooit leerde in een gedegen therapie-opleiding: klem een pen tussen je tanden als je somber of chagrijnig bent en als je op simpele wijze opgewekheid wilt opwekken.

Ik kreeg de loslaat- (en overgave) oefening van retraitebegeleidster Marij Geurts. Toevallig deed mijn yogaleraar in de week na de retraite dezelfde oefening met onze yogaklas. Tijd om hem door te geven!

Hieronder vind je een live demonstratie en omschrijving van yogadocent Frank.

 

 

Voel de voeten en tenen op de grond, voel de adem in het lichaam.
Met een inademing strekken de armen langs de oren omhoog de romp buigt wat naar achter.
Met een uitademing laat de houding los. De de romp buigt voorover, benen buigen, de armen zwiepen door naar achter langs het lichaam.
De beweging gaat door. Vindt hierin ritme en stimulans zonder iets te forceren. De inademing komt vanzelf bij het omhoogkomen. De adem mag hoorbaar zijn in het loslaten. Laat in de beweging steeds meer de stimulans vanuit de voeten op de grond komen. Die kunnen iets aan zetten bij het omhoogkomen.
Als het genoeg is komen de armen met de uitademing rustig gespreid naar beneden. En voel het lichaam zoals het is.

Retraitebegeleidster Marij vertelde dat de leraar van wie zij de oefening leerde zei: “Doe de oefening dagelijks net zo vaak als je leeftijd, en je wordt honderd jaar oud.” Geen garanties geboden.

Hartelijke groet,
Yvonne van Iersel

Call Now Button