In de ontstressworkshops die ik deze weken regelmatig geef vraag ik aan de deelnemers: “hoe breng je jezelf uit de doestand?”

Als je op je werk of thuis aan het werk bent, hoe bouw je dan herstelmomenten in? Ben je tevreden over de manier waarop je pauzes neemt? Of begin je de dag met dingen doen en buffel je de hele dag door?

Het thema ligt me na aan het hart. Ik heb zelf regelmatig de neiging om enthousiast door te werken en ik moet echt bewust herstel- en aandachtmomenten inbouwen om mijn energie gedurende een dag goed te managen.

In het kader van mijn onderzoek naar mijn eigen ´doegewoontes´ ontdekte ik onlangs plotseling, dat ik mezelf meteen bij het wakker worden in de doestand zet. Nou ja zeg!

De eerste gedachte die ik vaak heb  als ik wakker wordt is: hoera, een nieuwe dag, wat kan ik allemaal doen vandaag? Hup, zo sta ik pardoes in de doestand terwijl ik nog in mijn bed lig.

Toen ik dit ontdekte besefte ik meteen: ik kan natuurlijk ook iets anders denken!
Een gedachte over zijn, ervaren, of iets anders.

Bijvoorbeeld:

  • hoe kan ik zoveel mogelijk momenten van deze dag helemaal meemaken?
  • hoe kan ik van deze dag genieten?
  • wat kan ik deze dag voor moois beleven?
  • hoe kan ik het vandaag samen goed hebben?
  • wat kan ik vandaag voor…. betekenen?
  • hoe kan ik gelukkig of blij zijn vandaag?

 

Ik oefen erin, om mezelf een andere vraag te stellen bij het wakker worden. De eerste ´watkanikallemaaldoenvandaag´ gedachte komt nog steeds als eerste op. Ik zie hem komen, laat hem gaan en probeer een andere gedachte uit. Het geeft meteen een andere richting aan de dag, vooraf, maar ook tijdens de dag. Bijzonder nuttig.

 

Spreekt het je aan? Merk bij het wakker worden wat je eerste gedachte is. Bevalt ie je en geeft hij de juiste richting aan je dag? Zo niet, vervang hem door een andere gedachte die beter voor je is.

 

Welke gedachte komt bij jou als eerste op als je wakker wordt? Ik ben erg benieuwd, laat het me weten! Heb je ideeën voor alternatieve nuttige ontwaakgedachten? Laat ze me weten!

 

Ik hoor heel graag je ervaringen en ideeën.

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl

 

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraintMINDFULNESS

Call Now Button