In de Argentijnse tango is er het moment dat je je danspartner omarmt om te gaan dansen. Het is een spannend moment. Je treedt in de intieme ruimte van de ander en de ander doet dat bij jou.
Regelmatig huppel je over dit moment heen (hup in de danshouding en lopen maar!). Maar het ook komt voor dat je beide dit moment met zachtheid benadert. Je voelt hoe dichtbij je bij de ander in de omhelzing wilt zijn, je stelt je open voor de ander en je benadert elkaar met je voelsprieten uit, voorzichtig, soms teder. Je voelt dat er ruimte en aandacht is. Voor alles wat er op dat moment is, ook voor het tere, het kwetsbare.
Het kan een ontroerend moment zijn, soms heb je een gevoel van thuiskomen.
(En dan ga je dansen en wordt het na twee seconden weer zeer ingewikkeld, het lijkt het echte volle leven wel!  ).

In Mindfulness kennen we de drie minuten ademruimte: een korte oefening waarbij je je aandacht een moment op jezelf richt. Je kijkt: hoe is het op dit moment met me? Hoe is mijn adembeweging? Hoe is het in mijn lichaam? Je treedt een moment in je eigen intieme binnenruimte.

De aandacht waarmee je dit doet kan verschillend van kwaliteit zijn: je doet het opgewekt, kritisch, feitelijk, of nieuwsgierig. De uitnodiging die elke keer wordt gedaan is: kun je het met open milde aandacht doen?

Deze week deed ik de oefening met mijn groep. Er hing een zachtmoedige sfeer in de zaal. Het was nog even stil na de oefening. Een deelnemer veegde tersluiks een traan weg. Ik dacht aan tango. De omhelzing.

Wanneer je met zachtmoedige open blik naar binnen keert, laten de kwetsbare dingen zich makkelijker zien. De dingen die onder de oppervlakte schuilen van opgewektheid en voornemens. Misschien het verdrietige van dit moment, het bange, het lieve, of het verlegene. Het tere.

De kwaliteit van een zachtmoedige-Argentijnse-omarmings-aandacht geeft ruimte aan de weerloze dingen van waarde. Een ontroerend moment. Een gevoel van thuiskomen in je volle leven.

Hierbij vind je de link naar de drieminuten ademruimte.
Zie je een witte ruimte? Klik daarop en de oefening verschijnt vanzelf.

P.s. Ik vond een documentaire waarin dansers praten over de abrazo (omhelzing) in de Argentijnse tango. Klik op de link https://youtu.be/lZMtZ_UZh_Y en kijk op minuut 27!

Call Now Button