Als professional ben je waarschijnlijk een breinwerker: je belangrijkste instrument om creatief en productief te zijn is je denkvermogen.
Je hebt verschillende breinsystemen: er is een oud deel dat supersnel reflexmatig reageert op externe prikkels van buitenaf (geuren, kleuren, gezichtsuitdrukkingen), er is een deel dat reflecteert (bewust analytisch nadenken, plannen, vooruit- en achteruit kijken, doelen stellen) en er is een deel dat archiveert.
Het archiverend brein maakt het mogelijk dat we dingen verwerken. We slaan nieuwe kennis op, ordenen, schonen op en combineren het met al bestaande kennis. Hierdoor groeit kennis en ontstaat inzicht. Zo kan er ook creativiteit ontstaan: door nieuwe combinaties tussen bestaande kennis ontstaan nieuwe ideeën.
Ons archiverend brein gebruikt wat er vrij beschikbaar is aan werkgeheugen. Wordt er al 20 procent gebruikt doordat we reflecteren of doordat ons brein bezigghouden wordt door bijvoorbeeld Netflix? Dan gebruikt ons archiverend brein 80 procent. Gebruikt ons brein op dit moment 100 procent aan werkgeheugen? Dan wordt er niet gearchiveerd.
Als we hard aan het denken zijn of als we ons brein bezighouden (met bijvoorbeeld smartphone, tablet, Netflix, facebook, Instagram), dan is er geen werkruimte beschikbaar voor het archiverend brein. Pas als we pauzeren, als we ontkoppelen en vooral als we slapen, kan ons archiverend brein aan de slag.
En dat ontkoppelen is dus ook goed voor je creativiteit. Als je aan mensen de vraag stelt: “wanneer kreeg je dit creatieve idee?” dan antwoorden ze vaak: tijdens het joggen, onder de douche, toen ik in het park wandelde… Creatieve ideeën ontstaan in momenten dat je ontspannen bent en niet bewust aan het denken of analyseren bent. Nietszche schijnt het al gezegd te hebben: “All great ideas come from walking”.
Ontkoppelen is dus zeer nuttig. Vul je voortdurend je lege tijd op met je smartphone, computer of tablet? Dan houd je je denkend brein actief. Je kunt niet archiveren. Je geeft creativiteit geen kans.
Spreekt het je aan of voel je je aangesproken? Dan is het adagium voor de komende weken: ontkoppel regelmatig. Let erop dat je voldoende slaapt. Voer lummeltijd in. Doe niks. Wandel door het park.
Maak ruimte om te archiveren. Maak ruimte voor creativiteit.