Er zijn van die dingen die je je voorneemt om te doen, omdat je vindt dat ze goed voor je zijn. Je koopt tandenragers om je tanden schoon te maken. Je gaat het elke dag doen. Elke dag anderhalve liter water drinken. Joggen: om de dag.

Jawel. Echt. Dit ga je doen.

Je gaat elke dag aandachtoefeningen doen (als het ware spiriwiri tandenragen). Echt.

Mindfulness ontwikkel je door het doen van oefeningen. Je doet de oefeningen omdat je weet dat je er baat bij hebt. Na een training neem je je voor: ik ga oefenen!

De dagelijkse oefenpraktijk is druk en weerbarstig. Andere dingen vragen aandacht. Je weet dat het je veel oplevert als je regelmatig oefent. Maar het lukt niet.

Ik weet waar je het over hebt. In de afgelopen tien jaar was het oefenen regelmatig een uitdaging voor me. Enkele dingen hebben me echt geholpen om te blijven oefenen. Ik deel vandaag graag ervaringen en tips met je.

 1. Je kunt zomaar geneigd zijn om het bijltje erbij neer te gooien als je een tijdje niet hebt geoefend. Je voelt je een disciplinaire mislukkeling. Je voelt al wat moedeloosheid als je denkt aan voornemens: het lukt je toch niet…Ik heb geleerd dat het bijzonder nuttig is om je te beseffen dat je elke dag opnieuw kunt beginnen.
  Besef tot in je botten dat deze dag een nieuwe dag is. Elke dag is een goed moment om te weer te beginnen. Deze dag.

  Voel de frisheid van dit moment en je kans om in dit moment te kiezen om een oefening te doen. Laat je ideeën over je oefenverleden en oefentoekomst los en breng jezelf terug in dit moment. En ga zitten.

  Doe een oefening.

  Besef regelmatig: je kunt elk moment opnieuw beginnen. Dit is een nieuw en uniek moment waarin ik kan kiezen.

 2. Besef dat elk moment waarop jij opmerkzaam en gewaar bent een waardevol moment is. Richt je aandacht hierop, in plaats van op al die momenten dat je niet oefent, of op de automatische piloot bezig bent. Wees halsstarrig in het richten van je energie op en je blijdschap over de dingen die je al wel doet. En bouw van hieruit verder.
 3. Ga zitten zonder veel poeha. Concentreer je op het letterlijk lopen naar je oefenplek en het gaan zitten. Verras jezelf: ineens zit je en kun je gaan oefenen!
 4. Blijf creatief in het vinden van manieren die jou helpen om te blijven oefenen. Dat kan zijn door iemand erbij te betrekken of samen te gaan oefenen. Door op een retraite te gaan. Door een boek te lezen. Jezelf op een sauna te trakteren als je een tijdje hebt geoefend.
 5. Een meditatiemaatje gaf me ooit de nuttige tip na een oefenvrije periode: “Yvonne, begin gewoon met twee minuten per dag. Twee minuten per dag, niet minder, maar ook niet meer! Want als je je voorneemt om twee minuten aan zitmeditatie te doen en je doet het op een dag 4 minuten, dan denk je de volgende dag: ik hoef het vandaag niet te doen, want gisteren heb ik dubbele tijd gezeten. Doe twee minuten per dag. Niet minder, niet meer. Bouw zo je ritme weer op.” En zo ben ik weer begonnen.
 6. Soms helpt mij de zin: “Het hoeft niet plezierig te zijn, doe het gewoon.”

 

Ik wens je succes en mildheid met het oefenen. En ik hoor graag jouw ervaringen!

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

Call Now Button