Stel je voor: je zit aan je bureau en je wilt een rapport schrijven of een stuk. Terwijl je bezig bent loop je vast. Je voelt schrik, je voelt een belemmering of een blokkade. Een angstig of oncomfortabel gevoel bekruipt je. Je hebt de neiging om je favoriete afleidingstactieken toe te passen: koffie halen, mail checken, kletsen, weglopen. Zalandojurkjes of mooie racefietsen bekijken op internet.

Misschien is het een goed idee om iets anders te doen: om te werken met je obstakel. Je obstakel is je angst en je afleiding. Hoe kun je Mindful met deze obstakels werken?

Allereerst: loop niet weg voor je obstakel.
Meestal heb je geen zin in angst. Je hebt geen zin in aarzeling of ongemak. Je wilt er van weg en je wilt jezelf afleiden. Mindful stukken schrijven šŸ™‚ betekent dat je niet weggaat van de schrik of het ongemak. Integendeel: zie dit als de plek waar je moet wezen. Angst dat je zult mislukken, angst dat de dingen niet goed gaan: dat is de plek waar jij moet zijn.
Je hoeft niet bang te zijn voor angst. Je kunt angst in je lichaam voelen. Angst is niet iets waar je aan dood gaat, je kunt het lichamelijk hebben. Dus ga zitten en voel waar en hoe je de angst in je lichaam opmerkt. Misschien voel je schaamte over je angst: dan is dat de plek om te zijn. Voel waar en op welke manier je schaamte in je lichaam waarneemt.

Dus zit, voel de angst en accepteer het gevoel. Zeg: “okĆ©, prima, ik voel angst.” In plaats van: “nee, ik wil niet angstig zijn!” Als je accepteert dat het gevoel er is, geeft het je de ruimte om deze angst nader te observeren. Het kan daarbij helpen dat je tegen jezelf zegt: dit is een gevoel dat op dit moment bij me hoort. Het is er, dus laat het me gewoon maar voelen.

Verken welke gedachten je erbij opmerkt. Schrijven zelf is niet zoā€™n ingewikkelde klus. Maar jouw fantasie dat het een stuk moet zijn dat de wereld van zijn sokken blaast, creĆ«ert angst. Het idee dat mensen je niet competent zullen vinden als het niet fantastisch is, maakt je oncomfortabel. Merk welke onrealistische fantasieĆ«n ten grondslag liggen aan jouw angst. Kijk of je ze met mildheid kunt bezien en ook weer kunt laten gaan.

Zie welk effect je fantasieƫn en gedachten hebben. Misschien kun je zien dat ze je pijn opleveren. Niet het schrijven maakt je angstig, je fantasieƫn wel. Je kunt erg gehecht zijn aan je fantasie (een beeld van een super-origineel, gedegen en geweldig stuk, en lof en bewondering voor jou), maar zie dat het je angst oplevert. Dus wees je met mildheid gewaar van je gedachten en fantasieƫn, en laat je gedachten en fantasieƫn met mildheid ook weer gaan.

Op deze manier werken met je belemmeringen is bijzonder nuttig. Je leert ervan. Je leert te werken met je angst. Je gebruikt je belemmeringen, in plaats van dat zij jou regeren en tegenhouden.

 

Ga je ermee experimenteren?

Ik hoor graag je ervaringen!
Wil je privƩ antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

Call Now Button