Radicale daden van liefde

Jon Kabat Zinn, ontwikkelaar van de achtweekse Mindfulnesstraining die over de hele wereld wordt gegeven, noemde Mindfulness ooit een radicale daad van liefde naar jezelf en je omgeving. Hieronder één van de vele radicale daden van liefde, die ik mijn vader heb zien doen. Ik zit in een grote woonkamer en kijk naar mijn moeder die tegenover me zit. Ze maakt oude vertrouwde levendige bewegingen. Ze lijkt iets te vertellen over een persoonlijke ervaring, een reflectie op haar beleving. Ik zie een intelligente vrouw, iemand die iets te vertellen heeft. Het is de moeder van enkele jaren terug. Ik besef hoe lang het geleden is dat ik haar zo heb gezien, ik mis haar zeer. Twee mensen buigen zich naar haar toe, aandachtig luisterend. Ze hebben alle twee, maar dan gespiegeld, dezelfde houding. Het zijn mijn schoonzus en mijn vader. Het moment beneemt me de adem. Mijn vader zou zich even kunnen terugtrekken. Hij zou zich een moment kunnen terugtrekken uit een nimmer aflatende 24 uur-per-dag-zorg, die hij voor mijn vergetende moeder op zich neemt. Waarbij ze hem roept als hij vijf minuten weg is. Waarbij hij eindeloos geduldig herhaalt wat zij vergeten is. Doorlopend de weg voor haar effent. De gaten vult. Haar helpt met aankleden. Naast haar zit, omdat ze anders ongerust wordt. Hij zou zich even kunnen terugtrekken; iemand anders luistert tenslotte. Mijn schoonzus, een goede luisteraar.Hij zou even kunnen lopen, even los van zorg. Zijn benen strekken, afleiding zoeken, met iemand anders praten. Eén ommetje maken. Maar hij zit daar, hoofd in hand, buigt zich voorover naar zijn vrouw, en luistert aandachtig. Weken met liefde en luisteren toegewenst,hartelijke groet,Yvonne van IerselyvonnetraintMINDFULNESS 

Call Now Button