Oliebollen verorberen

“I’ve lived through some terrible things in my life, some of which actually happened.”
Mark Twain

 

Mindfulness nodigt je uit om met je aandacht in dit moment aanwezig te zijn. Recent onderzoek onderstreept het nut van die uitnodiging.

 

 

Mensen besteden volgens dit onderzoek 46.9 procent van de uren dat ze wakker zijn met het denken aan iets anders dan waar ze mee bezig zijn (in het engels heb je daar een mooie term voor: je hebt een ’wandering mind’). En dit afdwalen van gedachten maakt mensen ongelukkig.

 

Je besteedt veel tijd aan het denken over dingen die niet op dit moment gebeuren. Je denkt aan gebeurtenissen uit het verleden, of gebeurtenissen die in de toekomst misschien gaan plaatsvinden. Misschien nooit zullen plaatsvinden. Daarbij blijkt het niet uit te maken wat je aan het doen bent. Met wat voor activiteit je ook bezig bent: je geest dwaalt af. Ok, er is één uitzondering. (inderdaad, je dacht het al): vrijen!

 

Het artikel over het onderzoek vat het samen met een prachtige zin: “the study shows that our mental lives are pervaded, to a remarkable degree, by the non-present.”

 

Hetzelfde onderzoek suggereert ook dat mind wandering een goede voorspeller is van je geluk. Meer dan de activiteit waar je mee bezig bent, blijkt de mate waarin je geest het huidige moment verlaat en daar waar je geest heengaat een voorspeller van je geluk of ongeluk. En dat laatste blijkt meer het geval.Je ’mindwandering’ aard is over het algemeen de oorzaak, en niet het gevolg, van ongelukkig zijn. (Misschien omdat ander onderzoek ooit uitwees dat 70 procent van onze gedachten negatief geladen zijn).

 

De vaardigheid om te denken over iets dat niet gebeurt op dit moment blijkt dus een emotionele prijs te kennen. Het afdwalen van gedachten naar andere dingen blijkt je niet erg gelukkig te maken.

 

Het onderzoek onderstreept het nut om jezelf terug te brengen in dit moment (je kunt natuurlijk ook vaker gaan vrijen).

En wat is er mooier om dit op deze dag op weg naar het nieuw jaar te doen?

 

Als het je aanspreekt: doe deze dagen je eigen onderzoek.

 

Vraag jezelf op verschillende momenten van de dag af:

  1. Waar ben ik met mijn gedachten? Doe ik een gesprek over? Ben ik een gesprek in het vooruit aan het oefenen? Maak ik lijstjes? Voornemens? Ben ik iets aan het oefenen? Bedenk ik scenario’s die er kunnen gebeuren? Maak ik een analyse van wat er is gebeurd?
  2. Voel: hoe is mijn stemming?
  3. Breng je aandacht terug naar dit moment. Kijk om je heen. Zie de kerstballen in de kerstboom. Ruik de frituurolie bij het oliebollenbakken. Proef een hap oliebol met aandacht. Kijk fris naar iemand met wie je praat. Luister met aandacht naar hem of haar. Besef dat er maar één moment in je leven is dat je van 2013 naar 2014 overgaat en wees er helemaal bij.

Ik wens je een heerlijk oud en nieuw toe, en een nieuw jaar met veel aandachtmomenten,

 

En vertel me je hoe het bevalt,, ik hoor het heel graag!
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl

 

Bijzonder hartelijke groet,

 

Yvonne van Iersel

 

yvonnetraintMINDFULNESS

 

Call Now Button