Jon Kabat Zinn, ontwikkelaar van de achtweekse Mindfulnesstraining die over de hele wereld wordt gegeven, noemde Mindfulness ooit een radicale daad van liefde naar jezelf en je omgeving. Ik kom regelmatig radicale liefdesdaden tegen.

Ik spreek de bijnaburen.
Zowel de vrouw als man verloren dit jaar hun respectievelijke vader en moeder. Beide ouders hadden Alzheimer. Op twee momenten van het afgelopen jaar zit ik bij hen aan tafel en luister naar hun verhalen.
Gek genoeg is het soms een klein detail dat me wekenlang vergezelt, gevangen in een scherp en helder filmbeeld.

De bijnabuurvrouw hield zielsveel van haar demente vader. Ik hoor het verscholen in haar verhalen over regelen, overleggen, organiseren, zorgen en vechten.
Als ik van tafel op sta en bijna naar huis ga vertelt ze hoe ze, in de laatste weken van haar vaders leven, op het punt stond om haar vader te gaan helpen met zijn middagdutje. Haar vader sliep de laatste weken slecht overdag. “Ja vind je het gek”, dacht ze: “het is op de verpleegafdeling ook druk en onveilig voor hem op dat uur!”
Dus nam ze zich voor om om twaalf uur ’s middags bij hem te gaan zitten, zodat hij even kon slapen.
Ik zie haar in de auto stappen en anderhalf uur rijden.
Ik zie voor me hoe ze naast haar verwarde vader gaat zitten om 12 uur ’s middags. Zodat hij even kan slapen.
Ik zie haar anderhalf uur terugrijden naar huis.

De bijnabuurman vertelt me dat hij op de verpleegafdeling, waar zijn moeder jarenlang verbleef, vaak struikelde. 
Hij kon geen gesprek meer met zijn moeder voeren. Ze wist niet wie hij was. Maar ze zag hem wel. Het is een kleine man met grote ogen en een soepele loop.
Vroeger hing hij ook graag en vaak de clown uit om haar aan het lachen te maken.
Dus struikelde hij regelmatig in het verpleegtehuis. Over onzichtbare vloerkleden. Over zijn veters.
Hij doet tijdens ons gesprek voor hoe zijn moeder, een heel klein vrouwtje zittend in haar rolstoel, telkens als ze het ziet, haar hand naar haar mond brengt en genietend gniffelt.

Ik hoor graag je ervaringen,

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 

Ik wens je weken toe met kleine en grote daden van radicale liefde,

hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraintMINDFULNESS

Call Now Button