Vidymala Burch schreef een indrukwekkend boek over hoe je Mindfulness kunt gebruiken bij chronische pijnklachten. Ze noemt Mindfulness een derde weg naast het enerzijds blokkeren van pijn en het anderzijds verdrinken in de pijn. Ze noemt het een weg die haar leven heeft gered.

In het eerste hoofdstuk vertelt ze hoe haar eigen chronische pijn ontstaat door verschillende ongelukken die ze meemaakt als tiener en jongvolwassene, gevolgd door verschillende operaties.

Tijdens een lange doorwaakte nacht krijgt ze een helder inzicht. Het is voor haar het begin van de zoektocht naar een andere benadering van pijn.

“Na één van de onderzoeken van de artsen moest ik 24 uur rechtop zitten om complicaties te vermijden. Ik had al maanden niet rechtop gezeten, maar nu had ik geen keus: ik moest wel doorgaan. Gedurende de lange uren van de nacht voelde ik me vastgepind op de rand van de waanzin, en het leek of er twee stemmen binnenin me aan het praten waren. De ene stem zei: “ik kan hier niet tegen. Ik word gek. Ik houd dit echt niet tot de morgen vol. ”  Maar de andere antwoordde:” je moet volhouden, je hebt geen keus.” Ze ruzieden onophoudelijk en het was of elke seconde een schroef steeds strakker werd aangedraaid.

Plotseling kwam er uit de chaos iets nieuws. Ik voelde een krachtige helderheid, en een derde stem zei: “je hoeft er niet tot de ochtend doorheen. Je hoeft alleen maar door dit ene moment heen.”

Onmiddellijk voelde ik me anders. De spanning, die me martelde, opende zich expansief, terwijl ik me realiseerde dat het waar was wat de derde stem zei. Ik wist, niet op een intellectuele manier, maar in het merg van mijn botten, dat het leven zich alleen kan ontvouwen met een moment per keer; ik begreep dat je het huidige moment altijd wel kunt verdragen en ik kreeg een voorproefje van het vertrouwen dat deze wetenschap brengt. De angst vloeide uit me weg en ik ontspande me.

Terwijl ik die nacht rechtop in het ziekenhuisbed zat, besefte ik dat veel van mijn kwelling was voortgekomen uit angst voor de toekomst – toekomstige momenten van pijn die ik in mijn voorstelling zich zag uitstrekken tot de ochtend – en niet zozeer uit wat ik werkelijk in het heden ervoer. Zonder dat ik begreep wat er was gebeurd, wist ik dat er iets bijzonders was doorgebroken. Het was een diepe ervaring vanbinnen, die door mijn lichaam, gevoelens en gedachten echode als trillingen van een aardbeving- en het smaakte naar vrijheid.”

Enkele zinnen verderop zegt ze:
“Hoe ongelofelijk het ook mag lijken, ik heb geleerd dat de chronische pijn waarmee ik leef, niet echt het probleem is. Wat er echt de oorzaak van is dat ik de ellende en verdriet voel, is mijn weerstand tegen lijden – de miljoenen manieren manieren waarop de geest en het hart kunnen zeggen: “Ik wil niet dat dit mij gebeurt.” Dat is wat pijn zo heel, heel erg pijnlijk maakt.”

Spreekt het je aan? Kijk hoe je deze weken Vidyamala’s inzicht wilt gebruiken om jezelf te ondersteunen.
Of laat het verhaal vanzelf deze weken met je meegaan.

Ik wens je goede weken toe,

en hoor graag je reactie.

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraint
MINDFULNESS

Call Now Button