Vriendin Rita stuurde een prachtig filmpje door. Het gaat over Deense inwoners, die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen hebben.

 

Het deed me denken aan de ‘Just like me’ meditatie; een meditatie waarbij je je aandacht richt op de dingen die je met iemand anders gemeen hebt.

 

Als je de gelijkenissen ziet die je met een ander hebt (‘Net als ik’), dan wordt de kans groter dat je je positief voelt naar die persoon en dat je die persoon ook positiever behandelt.

 

Je kunt hierin oefenen. Door tijd en aandacht te steken in het creëren van gelijkenis-met-anderen-gedachten, kan dat een mentale gewoonte worden. En dat dat heeft een positief effect op je relaties.

 

Het is ongelooflijk hoeveel gelijkenissen je hebt met andere mensen.

 

Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn koormaatjes, dan zijn er twee die ook krulhaar hebben, 2 komen ook oorspronkelijk uit Brabant, enkelen zijn net als ik van katholieke huize, er zijn medemoeders, Houtenaren, sopraanmaatjes, mede-tangodansers, een paar hebben eenzelfde soort humor, drie houden net als ik van Daan Manneke, kinderen gaan bij hen ook het huis uit, een koormaatje worstelt net als ik soms met te grote werklust. Enzovoorts. Enzovoorts. Enzovoorts.

 

Speurend naar gelijkenissen is er een wereld te vinden.

 

En dan hebben we nòg een paar dingen gemeen:

 

De ander heeft een lichaam en een geest, net als ik.

 

De ander heeft gevoelens, emoties en gedachten, net als ik.
De ander heeft in zijn/haar leven fysieke en emotionele pijn en lijden ervaren, net als ik.

 

De ander is tekortgeschoten, net als ik.

 

Heeft tederheid, eenzaamheid gevoeld, net als ik.

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Spreekt het je aan? Wees deze week nieuwsgierig naar de dingen die je met de ander gemeenschappelijk hebt. Benoem ze voor jezelf en in het gesprek met de ander. Kijk wat voor verschil dit voor je maakt.

 

En kijk naar dit filmpje.

P.s. In september start de training Emotiemanagement. In dit halfjaarprogramma oefenen we met de meditatie: ‘Net als ik’. Zodat het een gewoonte wordt om te zien en ervaren wat je met de ander gemeenschappelijk hebt. Het helpt je in je samenwerking.

 

 

Call Now Button