Drie vergaderingen op een dag. Bij de derde – een zoommeeting – zucht ik bij de start.

Mijn collega vraagt: “Wat is er?”

Ik zeg twee verontwaardigde zinnen.

“Zullen we even in stilte zitten?” vraagt ze.

Dat doen we, we nemen een paar minuten.

Ik voel mijn verontwaardiging. En merk: hee, een traan langs een wang! Er is geloof ik verdriet.

Ik voel het verdriet in mijn lichaam, voel m’n adembeweging.

Na drie minuten ben ik opgefrist en zoomklaar.

Alles wat je meemaakt op een (werk)dag komt via je zintuigen naar binnen en gaat door middel van ervaring en energie door je heen. Je wandelt door het park en de ervaring van het zien van bomen, narcissen en de geur van gras gaat door je heen.

Je praat met je collega, de ervaring van de woorden en beelden gaan door je heen.

Zo leef en werk je.
En soms gebeurt er iets dat niet ongehinderd door je heen gaat.

In een vergadering bijvoorbeeld: de sfeer is niet goed, of twee collega’s botsen. Je hoort nieuws dat jou emotioneel raakt.

Gaat die ervaring door je heen? Nou, vaak niet: je bent tenslotte ingehuurd voor een zakelijk resultaat, er is een deadline, er moeten inhoudelijke knopen worden doorgehakt.

Dus parkeer je je emotionele reactie. Niet bewust, het gebeurt eerder snel, stilletjes, automatisch en ongemerkt.

Vaak heb je het nog niet eens door dat je emotioneel geraakt bent. Je merkt het pas later aan je hoofdpijn, aan matheid, zwaarte. Of aan het feit dat je je op de één of andere manier maar moeilijk kunt concentreren.

Emotioneel opfrissen. Daarom is het nuttig om op een werkdag af en toe drie minuten te nemen om te voelen hoe het emotioneel met je is. Staan er ergens emoties op een parkeerplaats te parkeren? Je kunt ze alsnog door je heen laten gaan: te voelen hoe je ze lichamelijk voelt. Traan op wang. Hitte in borst. Snelkloppend hart. Knoop in maag.

Je frist er emotioneel van op.

Een dokter vertelt me dat ze dit regelmatig tussen patiëntencontacten doet.

“Ik zit een moment en doe niks. Ik voel mijn emoties in mijn lichaam. Jazeker: met milde aandacht. Het is een soort van emotioneel resetten. Het maakt dat ik weer fris mijn volledige aandacht op een nieuwe patiënt kan richten.”

Nuttig? Vraag deze week af en toe aan jezelf:

“Hoe is het (lieverd)? Staan er toevallig ergens emoties op een parkeerplaats te parkeren?”

In augustus start het programma Mindful Emotiemanagement, Mindful Samenwerken, waarin je dit soort kleine, belangrijke technieken leert en gaat toepassen. Kijk hier voor alle informatie en geef je op voor een adviesgesprek door te mailen naar contact@stresslooswerken.nl.

Call Now Button