StresslooswerkenVictoria sponge cake

Vakantie in Engeland 2019: we wandelen veel, maar ontdekken ook de cream tea met scones en clotted cream, de carrot cake, Victoria sponge cake en niet te vergeten de sticky toffee pudding.

Teruggekomen spreek ik een vriendin over onze gegroeide buikjes.
We bieden tegen elkaar op.
“Als ik zit, dan voel ik mijn buik rusten op mijn bovenbenen, gewoon akelig is het “, roep ik. Mijn vriendin antwoordt: “nou… wat ik heb….”
Ze laat even een dramatische stilte vallen en haar stem zakt een octaaf. “Het trilt als ik loop…” fluistert ze donker.
Heerlijk gesprek.

Als je een nieuwe gewoonte ontwikkelt, hoop je dat je de gewoonte snel meester wordt en dat je je er nooit meer zorgen over hoeft te maken. Als je een nieuw project opstart hoop je dat het meteen perfect loopt. Maar zo gaat het leven niet. Het gaat niet volgens je plannen. Je reist, en je goede eet- en oefengewoontes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je wordt ziek, en je meditatiegewoontes verdampen. Je krijgt bezoek en je schrijfproject ligt ineens stil.

Gewoontes en projecten zijn rommelige dingen. Eén of twee goede gewoontes gaan als een trein en een nieuw project kent een vliegende start. Dan kom je op een onbewaakt ogenblik een Victoria sponge cake tegen en de boel dondert in elkaar. En dit wordt een probleem: je raakt ontmoedigd.

En eigenlijk is dat het grootste probleem.

Wat als de verstoring en het stoppen met de nieuwe gewoonte niet het probleem is? Wat als het probleem eigenlijk jouw hoop is dat je nooit wordt verstoord en dat de dingen altijd perfect zullen gaan?

Vooruitgang is nooit lineair. Ontwikkeling gaat nooit alleen maar vloeiend.
Dus laten we onrealistische hoop loslaten en leven met de realiteit van ons leven.

Je moet goed worden in het telkens opnieuw beginnen. En opnieuw. En opnieuw. Het helpt je als je kunt focussen op het opnieuw beginnen en als je alle stress rondom falen en rondom de moeilijkheid van wat er niet goed gaat kunt laten gaan.

Telkens opnieuw beginnen: hoe doe je dat?
Wordt je nieuwe gewoonte onderbroken? Geen probleem.
In plaats van jezelf de schuld te geven, jezelf slecht te voelen en vervolgens zelfs te stoppen:

  1. Merk je reactie op: misschien word je hard naar jezelf of je omgeving.
  1. Schud dat gevoel van hardheid af. Zeg tegen jezelf: het leven is een oncontroleerbare rivier, ik volg gewoon de rivier. Het is geen perfect pad. Dingen veranderen en gaan altijd anders dan volgens plan.
  1. Schud falen van je af. Schud het gevoel van falen van je af.
  1. Focus op opnieuw beginnen. Er is een zin die we veel in Mindfulnesstrainingen gebruiken: “Je kunt altijd opnieuw beginnen”. Zeg deze zin tegen jezelf op onbekommerde toon.
  1. Kijk wat je nodig hebt om opnieuw te beginnen, of om verder te gaan waar je gebleven was.

Het leven is een constante stroom van onderbrekingen, veranderingen, afgebroken plannen.

Je begint gewoon elke dag opnieuw.

Elk moment is simpelweg een nieuwe start.

Geniet van de frisheid van een nieuwe start.

Als je op deze manier nieuwe gewoontes wilt aanleren, kijk dan op Nieuwe Werkgewoontes. Mail als je met me wilt erover wilt overleggen: contact@stresslooswerken.nl, dan maken we een afspraak.

Call Now Button