Stressloos WerkenDoor zwaarte heengiechelen

Ik ben fan van het programma Zomergasten. Inmiddels hebben we met rasoptimist en -verteller Hans Klok een heerlijke laatste avond van de serie over de variétéwereld gehad. De week ervoor schreef ik wat uitgebreider over gast Alfred Birney (maar ik stuurde je het nog niet toe, hier alsnog!): Dit jaar red ik Zomergasten niet elke avond tot het eind, maar afgelopen zondag was het meer dan raak.

Allereerst: wat hou ik toch van giechelende mannen. En gast Alfred Birney giechelt, lacht en glimlacht zich zachtaardig door de zwaarte heen. Ik ken het van de vader van mijn vriendinnetje. Indische Nederlander. Vaak zit er iets lastigs onder de giechel verscholen. Pijn zeg maar.

Presentator Janine Abbring begint met lippenstift op haar tanden. Alfred Birney laat indrukwekkende beelden zien, goed voor een plots inzicht en een nieuw perspectief.Beelden van de terugkomst uit Indie. Alfred: “Onze Indische ouders – bekend staand als zwijgzame generatie, zwegen niet: niemand wilde luisteren! De overheid zweeg, de media zwegen, het parlement zweeg!”Beelden van de film De Oost. “Dat we 70 jaar hebben moeten wachten om hier een film over te kunnen zien, is dat niet een beetje laat?”Een tv fragment met soldaten die vertellen hoe moorden na de eerste keer verslavend kan worden (…het gaf zo’n kick, beter dan welke drug dan ook. Zo’n onvoorstelbare high, dus ging je ermee door)… Alfred: “Deze verhalen moeten ook in onze geschiedenis worden opgenomen…. dan weet je misschien beter wat oorlog is.”Hij verpakt zijn urgente boodschappen niet in een gepolijst verhaal. Hij hakkelt en hij zoekt.Hij vergeet waarom hij een fragment heeft uitgekozen. “Waarom had ik dat fragment nou uitgekozen?” “Ik ga je helpen”, zegt Janine.Abbring stelt NIET de vraag die ik haar vanaf de bank toeroep.Alfred interviewt interviewster Janine terug. Ze geeft zich gewonnen. Zoekt haar antwoord. Na de derde keer is ze het zat. “Nee, ik vraag het jou.”Birney lacht: “Spreek ik mezelf weer eens tegen?”Wat maakt een gesprek tot een prachtig gesprek?Indrukwekkende inhoud. Een zachtaardige man, die door zwaarte heen giechelt. Een interviewster die binnen de vorm – alle tv-fragmenten moeten aan bod komen! – toch ruimte vindt voor… nou van alles: verwondering, plezier, ongemak. Argeloosheid en niet weten. Zodat er dingen kunnen ontstaan.En misschien door dit alles heengewoven:Ze willen waarachtig spreken.Ze willen echt luisteren.Ze zijn bereid om op die camper in het water te blijven zitten en zich tot elkaar te verhouden tot het laatste tv fragment is geweest.En wij mogen dat zien. Om vervolgens met een geraakt en zwaar hart naar bed te kunnen gaan.Waarachtig spreken.Diep luisteren.Niet wetenVertrouwen op wat er in dit moment opkomt.Het zijn belangrijke thema’s in de training ‘Emoties op het werk’ die in het najaar start. Een training om je emotionele veerkracht te vergroten.Kom met me in gesprek als dat voor jou belangrijk is. Mail naar contact@stresslooswerken.nl

Call Now Button