Liefde in barre tijden

Liefde kan moeilijk zijn in barre tijden.

Ons gezin maakte dit onlangs intensief mee: een moeder met vergevorderde Alzheimer, een broze vader die in en uit het ziekenhuis wandelde. Er was veel lijden en grote zorgnood.

 

Vanuit onze liefde voor onze ouders kwamen mijn broer en ik in conflict. We keken verschillend naar wat onze ouders nodig hadden en wat goede zorg voor hen kon zijn. Als we elkaar spraken leek het soms alsof we in verschillende werelden leefden, verbaasdover elkaar: over hoe de ander dacht, wat de ander vond. Er waren intense emoties rondom onze ouders, die ons radicaal uit elkaar leken te stuwen.

 

Wanneer ik mijn broer sprak,lag ik ’s nachts wakker. Ik verdedigde mijn visie haarscherp en metvuur. Maar meer nog: ik werd gegrepen door wanhoop, machteloosheid en woede. Ik zat gevangen in heftige emotie.
Ik weet eerlijk gezegd niet hoe vaak mijn broer wakker lag…

Mijn broer en ik hebben elkaar elke keer weer gevonden. Een paar dingen waren hierin belangrijk:
Allereerst de wil om elkaar niet kwijt te raken. We raakten al genoeg geliefden kwijt.We moesteninvesteren in het behouden van onze relatieen waren bereid dit te doen . Daarnaast de bereidheid om verder te luisteren dan een mening, “iets vinden”. Achter iets vinden (“Mam is veel beter af als ze…!!! Ze is hier gewoon niet gelukkig!”) zitten vaak belangen of behoeften. We hebben geprobeerd om echt naar elkaars behoeften en verlangens, zorgen en angst te luisteren. Om deze van elkaar echt te horen. (“Dus je bent echt aan je tax qua zorg? Je bent echt moe?”).

 

Als je in een dergelijke situatie zit kan Mindfulness erg helpen.Hieronder enkele tips.

1. Als je overweldigd wordt door emoties ga dan lopen met aandacht. En zitten met aandacht. Richt je aandacht naar binnen in plaats van je verdriet of pijn naar buiten te richten.

 

2.Stel je open voor heftige boosheid, verdriet en andere emoties. Wees bij de emotie zonder het weg te duwen en zonder je mee te laten slepen. Zie dat er verdriet in jeis. Val niet samen met verdriet. Zie dat er boosheid in je is. Val niet samen met boosheid.

 

3.De gevoelens zijn soms zo overweldigend dat alles van binnen lijkt te schreeuwen. Weet dat je niet de enige bent. Je impuls om de schuld van deze emoties aan een ander te geven kan groot zijn. De neiging om de ander met argumenten om de oren te slaan. Het is een manier om de pijn die je voelt niet te hoeven voelen. Of de ander net zoveel pijn toe te dienen als jij zelf ervaart.

 

4. De emoties zullen blijven komen. Maarweet dat je er iets mee kunt doen in plaats van je er willoosdoor te laten leiden. Je kunt ze ruimte geven en verwerken. Er is niks mis met emoties. Je moet er gewoon goed voor zorgen.

 

Deze Mindfulnesslessenhebben mij enormgeholpen in een stormachtig proces. Ik zie ze als een groot geschenk. En ik heb er mijn geweldige broer mee behouden. Ik hoop van harte dat jij ook iets met deze tips kunt doen.

Ik hoor graag je ervaringen, Wil je privé antwoorden?

Mail naarcontact@yvonnetraint.nl

 

Bijzonder hartelijke groet, Yvonne van Iersel yvonnetraintMINDFULNESS

P.s. In de trainingen Drukte in je leven, rust in jezelf en Mindful Leven leer je hoe je om kunt gaan met (heftige) emoties. Je bent erg welkom.

 

Call Now Button