Ik geef de laatste tijd regelmatig workshops in een ziekenhuis. Ik word getroffen door de gedrevenheid van de professionals om voor hun patiënten te zorgen. En deze zorgprofessionals vertellen me dat dit ook een valkuil met zich meebrengt: ze vergeten regelmatig om goed voor zichzelf te zorgen. Ze richten zich vooral op de ander.
Of ze zijn streng naar zichzelf.
Ze kunnen zichzelf uitputten. Emotioneel, mentaal, soms fysiek.

Streng zijn naar jezelf, hoe doe je dat?
Je jaagt jezelf door de dag heen op met dingen die je nog moet doen.
Je stelt superhoge eisen aan jezelf. Als een goede vriend of vriendin diezelfde eisen aan jou zou stellen, zou je hem of haar ontslaan als vriend. Maar naar jezelf toe: geen punt!
Je geeft jezelf op je kop: “Zie je wel, dat kun je niet. Dit wordt er ook niet beter op. Dacht je nou echt dat dit zou lukken?” Of je foetert jezelf uit. In de woorden van een deelneemster: “ja Yvonne, ik ben ook zo streng naar mezelf. Ik ben er echt mee bezig. Ik zei het gisteren nog tegen mezelf: trut, waarom ben je nou weer zo streng naar jezelf?”

Een oefening voor het broodnodige evenwicht.
Jezelf uitfoeteren voor strengheid helpt niet: het is meer van hetzelfde. Het is nuttiger om te leren om jezelf met liefdevolle vriendelijkheid te leren te benaderen.

Goed nieuws: dat kun je oefenen.

In mijn mindfulnesstrajecten oefenen deelnemers  in liefdevolle vriendelijkheid. 
Meestal richt je daarbij eerst liefdevolle vriendelijkheid op jezelf, en daarna op anderen. Maar voor strenge mensen is dat een dingetje. Je vindt misschien dat je het niet waard bent, of dat het egoïstisch is, of dat je niet gelukkig mag zijn als andere mensen lijden.

Dan kan het een goed idee zijn om andersom te starten: om je vriendelijkheid eerst mensen die je natuurlijk en vanzelfsprekend liefhebt en waar je om geeft.  En daarna open je je hart beetje bij beetje naar gebieden waar het wat moeilijker is. Het gebied ’jezelf’  bijvoorbeeld.Ga het doen. Misschien voelt het ongemakkelijk, omdat je een dergelijke oefening niet gewend bent. Neem in dat geval het ongemakkelijke gevoel gewoon mee in de oefening.Ga op een makkelijke en comfortabele manier zitten en sluit je ogen. (En dan een zin die ik zelf zeer fijn vind, maar laat hem genoeglijk langs je heen zweven als ie te zweverig is:) voel hoe je hier zit in het mysterie van het menselijk leven.
Richt vriendelijke aandacht op jezelf. Voel hoe je lichaam zit en hoe je adem vanzelfsprekend in en uit je lichaam stroomt.

Denk dan aan iemand waar je om geeft, van wie je veel houdt. En laat vervolgens zinnen van goede wensen naar diegene in je geest en in je hart naar boven komen. Kijk welke zinnen en wensen er vanzelf verschijnen.
Heb je inspiratie nodig? Je kunt zinnen gebruiken als:
“Dat je veilig en beschermd mag zijn.
Dat je gezond en sterk mag zijn.
Dat je echt gelukkig mag zijn.”

Laat dan het beeld van een tweede persoon, waar je om geeft naar boven komen en uit in stilte dezelfde wensen en intenties naar hem of haar.

Stel je vervolgens voor dat deze twee mensen, van wie je houdt, aan jou hun liefdevolle vriendelijkheid aanbieden. Stel  je hen voor, terwijl ze liefdevol naar je kijken terwijl ze zeggen:
“Dat ook jij veilig mag zijn en beschermd.
Dat je gezond en sterk mag zijn.
Dat je echt gelukkig mag zijn.”
Of een andere zin die naar boven komt.

Laat hun goede wensen binnenkomen, richt ze naar jezelf. Het kan helpen om je hand op je hart te leggen, of op je lichaam terwijl je de zinnen herhaalt (’dat ik veilig en beschermd mag zijn. Dat ik gezond en sterk mag zijn. Dat ik echt gelukkig mag zijn’.)

En doe je ogen weer open, kijk rond in de kamer en richt je liefdevolle vriendelijkheid om je heen. Voel hoe  het is om liefdevolle vriendelijkheid te verspreiden. Aan anderen. Aan jezelf.

Laat me weten hoe het is om deze oefening te doen,

Call Now Button