Je geliefde of een collega maakt een opmerking die hard aankomt. Je voelt je gekwetst. Wat is je reactie?

Als je een beetje op mij lijkt, dan kun je zomaar uithalen.
Ok, niet letterlijk, maar met een vinnige opmerking of een kat, een tegenaanval of een vlijmscherp argument (zo scherp dat het een beetje zeer doet).

Wat gebeurt er dan eigenlijk?

Ik heb een periode erg gelet op hoe dit proces verloopt. En ik moest ook echt goed opletten, want het gaat razendsnel. Ik merk dat de impuls om uit te halen bijna niet bij te houden zo snel opkomt. De kattige of vinnige opmerking floept er onverhoeds uit. Een interne primitieve holbewoner die met een knots in actie komt!
Het is een impulsieve reactie op pijn of gekwetstheid die ik voel. Au, er doet iets zeer.

En dan gebeurt het: Ik pijn? Jij ook pijn! 

Hup, daar is de opmerking, die de ander bezeert en daardoor de boel vaak alleen maar verergert. Een opmerking die ik eigenlijk niet wilde maken en waar ik later spijt van krijg. Soms een opmaat naar ruzie of groeiende ergernis.

Vier tips bij kattigheid:

1. Let op wat er gebeurt op dit soort momenten.
Als het je vaste voornemen is om niet meteen in de tegenaanval te gaan als je pijn voelt, kun je beginnen met op te letten. Te kijken op welke momenten je helder kunt zien wat je van binnen doet en wat je vervolgens naar buiten doet.
Misschien kom je pas na enkele minuten tot helderheid.
Misschien na een kwartier.
Misschien na enkele uren.

Wees mild. Je bent aan het leren. Je mag eerst leren door te observeren zonder het al anders te hoeven doen. Je bent bezig met lange termijn winst.

Let ook op momenten die voorafgaand aan het katten plaatsvinden: heb je al ergernis opgebouwd van binnen? Voel je je al langer gekwetst, ben je als het ware emotionele zegeltjes aan het plakken? Wees nieuwsgierig, mild en leer van jezelf, door op je eigen proces te letten.

2. Leer als je pijn hebt, of je gekwetst voelt, te denken: Pijn? Daar moet ik voor zorgen!
Je lost je pijn niet op door de ander eenzelfde pijn te bezorgen: nu heb je twee gewonden. Kijk of je gaandeweg een andere interne reactie kunt gaan inbouwen: Pijn? Tijd om goed voor mezelf en de pijn zorgen! Ervoor zorgen doe je door bijvoorbeeld je gekwetstheid fysiek te doorvoelen zonder erin te verdrinken. Het niet te negeren. Er niet mee samen te vallen. Het op te merken met milde open aandacht. Erachter te vallen. In Mindfulnessoefeningen leer je hoe je dit kunt doen.

2. Loop weg als je voelt dat alles in je klaar staat om in de tegenaanval te gaan. Kom terug als je niet meer in de grip van die impuls-tot-aanvallen bent.

3. Vaak heb je meteen spijt als je de kat, vinnige opmerking of tegenaanval hebt gedaan. Zeg “Het spijt me” (als je dat tenminste werkelijk meent, anders werkt het niet).
Moeilijk? Oefen in het maken van excuses. In kleine situaties, op makkelijke momenten.

Mindfulness heeft me enorm geholpen in het ontkatten (Neenee, ik ben er nog niet ).
Is dit ook waardevol voor jou? Wees welkom bij de training “Kalmeer je Holbewoner”.
Je leert om constructief met emotionele pijn te werken, in plaats van je impuls ” Ik pijn? jij ook pijn!” slaafs te volgen. Het helpt in je relatie met je collega’s en je geliefden.

Call Now Button