Alles wat je meemaakt komt via je zintuigen naar binnen en gaat door middel van ervaring en energie door je heen. Je wandelt door het park en de ervaring van het zien van bomen, narcissen, de geur van gras gaan door je heen. Je praat met je collega, of je kind, de ervaring van de woorden en beelden gaan door je heen. Zo leef je.
Maar soms gebeurt er iets wat niet ongehinderd door je heen gaat. 
Een voorbeeld: je rijdt in de lentezon over de snelweg. Drie auto’s voor je rijdt een Golf Cabrio, precies dezelfde auto als de auto van je geliefde. “Hee is dat mijn lief?” denk je. Vaag zie je twee mensen op de voorbank van de auto die met elkaar zoenen.

Het moment is voorbij, maar de gebeurtenis is niet gepasseerd. De auto is al lang uit het zicht verdwenen, maar je hart en geest zijn nog helemaal gefixeerd op de gebeurtenis. De ervaring gaat niet door je heen, er blokkeert iets.
Misschien merk je veel gedachten: of je geliefde hier wel of niet kan zijn, wat het nummerbord van de auto was, hoe de mensen in de auto eruit zagen, hoe (on)trouw je geliefde is. Of er zijn allerlei emoties: ongeloof, schrik, boosheid, angst in allerlei gradaties.

Michael Singer, auteur van het inspirerende boek “The Untethered Soul” gebruikt bovenstaand voorbeeld om te illustreren hoe bepaalde gebeurtenissen een soort afdruk kunnen maken in je hart. Omdat de (energie van de) ervaring niet door je heen kon gaan, blijft deze geblokkeerde energie in je systeem zitten. En dan kan het gebeuren, dat je na vijf jaar opnieuw toevallig een Golf Cabrio ziet rijden en je de ervaring van vijf jaar geleden weer helemaal meemaakt: je voelt dezelfde schrik, het ongeloof, de boosheid. Singer zegt: het is een soort bloem, die de opgeslagen ervaring soms tot in detail in zich draagt. Het zien van een rode Golf kan stimuleren dat de bloem zich opent en je alles, onderdelen tot in detail, weer precies zo beleeft. Hoe bijzonder!
Het kan zelfs gebeuren dat als je eenblauwe Golf tegenkomt, of wanneer je op een gelijksoortige snelweg rijdt, de oude ervaring opnieuw wordt getriggerd. Wonderbaarlijk.

De gebeurtenissen, die een afdruk maken in je hart, kunnen op elk moment in je leven plaatsvinden. Zo kun je als 60jarige plotseling bij een bepaalde geur of beeld weer exact dezelfde angst of verlegenheid voelen die je ooit als vijfjarige ervaarde.
Het punt is: zo’n geblokkeerde ervaring / energie/ zo’n bloem nestelt zich in je hart. En als je hart vol bloemen met geblokkeerde energie is, kan er veel minder nieuwe energie vrij door je hart stromen. Je hart sluit zich.

Wat te doen? Singer nodigt je uit om je alsnog openstellen voor de hele ervaring en die door je heen laten gaan. Maak schoon schip. “Stel je open, ontspan je, vergeef, lach of doe wat spontaan in je opkomt. Duw het alleen niet weg. Natuurlijk doet het pijn als het naar boven komt. Het deed ook pijn toen het werd opgeslagen. De keus of je wilt doorlopen met opgekropte pijn die je hart blokkeert en je leven beperkt, is aan jou. Het enige alternatief is loslaten op het moment dat het de kop opsteekt. De pijn duurt maar kort, dan is het over.”

Ga er deze weken mee aan de slag als het nuttig voor je is. Misschien door op te letten wanneer er allerlei emoties naar boven komen, terwijl de aanleiding gering is. Door je bewust te ontspannen, te vergeven of te lachen als je emotionele pijn voelt. Door een bloem voor je te zien die zich opent, en waarvoor jij je weer opent.

Is het belangrijk voor je om schoon schip te maken? Neem deel aan de training Kalmeer je holbewoner die 5 april start.

Call Now Button