Heb jij ook van die verveelmomenten?stresslooswerken

Ik heb ze regelmatig. Het zijn momenten met routinematige, schijnbaar saaie gebeurtenissen die je vaak voor lief neemt: in de wacht staan als je iemand belt, wachten voor de koffieautomaat- of het kopieerapparaat, in de lift of in de file staan. Misschien vind je het irritante of tijdverspillende momenten. Maar is dat wel zo?

Er gebeuren vaak twee dingen op dit soort momenten: 1. je wordt je bewust van jezelf en 2. je probeert deze ervaring te vermijden

.Bijvoorbeeld als je in de lift staat ben je je erg bewust van jezelf en je omgeving. Dat voelt niet altijd comfortabel. En wellicht herken je ook, dat je dan dingen doet om jezelf af te leiden: je verplaatst je gewicht, je kijkt op je horloge, zelfs voor een tweede keer, of je kijkt op welke verdieping je bent.

Je kunt verveelmomenten ook anders gebruiken. Als je er goed mee omgaat, kunnen die momenten van verveling ervoor zorgen dat je alert, beschikbaar en aandachtig aanwezig bent.

Michael vertelt hierover het volgende: “ik zit voor mijn werk vaak in vergaderruimtes. De vergaderingen kunnen plezierig, gespannen, gehaast of goed voorbereid zijn. En momenten van verveling liggen altijd op de loer. Ik gebruik deze momenten om mezelf alert en wakker te maken. De minuten voorafgaand aan de vergadering gebruik ik om de vaart van mijn gedachten te verminderen, mijn innerlijke dialoog tot zwijgen te brengen en me helemaal te ontspannen. Daarna richt ik mijn aandacht op mijn omgeving. In het midden van de vergadertafel is een microfoon geplaatst die wordt gebruikt om berichten om te roepen. Gaandeweg is deze microfoon voor mij het signaal geworden voor het loslaten van mijn innerlijke dialoog en helemaal volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Als ik tegenwoordig ergens een microfoon zie, waar dan ook, merk ik dat ik meteen ontspan, de beweging van mijn adem voel en aandachtig om me heen ga kijken.

“Als je zorgvuldig met verveelmomenten omgaat kan de aandacht, die je op dit soort momenten ontwikkelt, zich uitbreiden naar andere momenten of werkzaamheden van je dag. Dan raak je op allerlei momenten alert, wakker en aanwezig. Hoe meer je deze houding op allerlei momenten van de dag kunt toepassen, hoe meer je kunt gaan leven naar jouw energie en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld beter voelen wanneer je energie hebt en wanneer deze op is. Dit kan je beschermen tegen het afgestompt raken door de druk of de routine van het werk of je leven.

Mijn uitnodiging voor de komende weken: Zou je eens anders met verveelmomenten willen omgaan? Gebruik verveelmomenten als jouw persoonlijke Mindfulnessbel: jouw signaal om helemaal alert aanwezig te zijn. Roep van binnen: hoera, ik verveel me! Daarna kun je wellicht beginnen met het onder ogen zien van je enigszins oncomfortabele gevoel.

Kijk of je je aandacht erbij kunt houden.
Leid jezelf niet af.
Vertraag je innerlijke gesprek.
Ben helemaal alert en volledig aanwezig. Bij je stemming van dit moment.
Richt dan je aandacht op je omgeving.
Wees alert en aandachtig.
Kijk, hoor, ruik, voel. 

Ik hoor graag je ervaringen!

Call Now Button