Wat was de aanleiding om mee te doen?

Vrijwel dagelijks had ik veel last van stress en een vol hoofd. Door mijn werk kon ik veel onrust in mijn hoofd hebben of spanning in mijn lichaam.

In mijn vrije tijd moest ik daarnaast ook van alles in mijn hoofd.

Ik had vaak de neiging meegesleurd te worden door de dingen die in mijn leven gebeurden en vooral bezig te zijn met de dingen die nog moesten, waardoor ik niet kon genieten van fijne momenten.

Toen deze training voorbij kwam, was ik al hard aan het werk om meer rust in mijn leven te creëren en meer tijd voor mezelf te maken. De training sloot daar mooi op aan en kwam dus als geroepen!

En het hielp eerlijk gezegd ook wel dat mijn vriendje zei: “Dit is echt iets voor jou, dit moet jij echt gaan doen!”

Wat heeft de training je opgeleverd?

Door de training ben ik me veel meer bewust van wat er op een bepaald moment bij mezelf gebeurt: hoe ik me voel, welke gedachten ik heb en hoe dat in mijn lichaam voelt. Waar ik eerder dagen later erachter kon komen dat ik teveel stress had en mezelf voorbij was gelopen, merk ik dit nu vaak op de dag zelf nog op. Ik kan er sneller naar handelen en ervaar daardoor minder drukte in mijn leven.

Ik kan opmerken dat het druk is in mijn hoofd, dat ik spanning ervaar in mijn lichaam of dat mijn adem al langere tijd gestokt is. Als ik dat merk, lukt het me steeds beter om dan even een momentje voor mezelf te pakken, te gaan zitten en op mijn adem te letten.

Een voorbeeld van kort geleden: aan het eind van de dag zou ik nog een pittig gesprek hebben op mijn werk. Voor het werk merkte ik dat ik daar in mijn hoofd continu al mee bezig was, terwijl ik nog een uur thuis zou zijn. Ik ben toen even gaan zitten en besefte me dat ik op dat moment niets hoefde. In tegenstelling tot mijn eerdere gedachten continu ‘iets te moeten’ (zowel op mijn werk als in mijn vrije tijd) is dat gevoel ‘niets te hoeven’ een verademing!

Hoe vond je de opzet van de training?

Toen ik de eerste weken de mails kreeg, vond ik het veel en zorgde het voor druk. Gaandeweg kwam ik er meer in en werd ik nieuwsgierig: wat zou er nu in de mail staan? Het was fijn dat ze afwisselend waren: soms een korte reminder, dan weer een verhaaltje. Dit hield me gemotiveerd om door te gaan met oefenen.

Als ik tijdens de week een vraag had, kreeg ik in de update van donderdag snel en uitgebreid antwoord, waar ik echt mee verder kon.

Tijdens de groepsbijeenkomsten stak ik elke keer én echt iets op én kon ik ervaringen delen. We hebben de hele training online gedaan, wat ik zelf heel handig vond. Ik kon in mijn eigen kamer uitproberen: ‘ah hier kan ik fijn zitten, dat is een goede plek om mijn matje neer te leggen, etcetera.’ Ik denk dat dat echt geholpen heeft om sneller de transfer naar het oefenen in mijn dagelijkse leven te maken.

Hoe vond je de begeleiding?

Een fijne combinatie van vrijblijvendheid en motiverend! Dus alles kan en mag, maar wat je vertelt en hoe je begeleidt, inspireert om er verder mee te gaan. Je hebt dus wel echt een doel voor ogen, maar iedereen mag daar op zijn/haar eigen tempo heengaan. Dat betekende dat ik in de training, ook al ‘lukten’ er dingen niet, niet het gevoel heb gehad dat ik kon falen. Hierdoor ervaarde ik geen druk en werd ik nog meer gemotiveerd om door te gaan en dingen uit te proberen.

Wie zou je de training aanraden?

Als je last hebt van drukte of stress en je daar echt in wil veranderen. Je hebt misschien al wat andere dingen uitgeprobeerd en je bent intrinsiek gemotiveerd om echt iets te veranderen. Eerst dacht ik: je moet misschien een stabiele basis in je leven hebben in bijvoorbeeld werk, maar dat was niet bij iedereen zo en ook die deelnemers hebben er veel aan gehad. Eigenlijk vind ik de training prima geschikt voor alle leeftijden, zolang je maar wilt gaan voor verandering!

Desi – orthopedagoog, geliefd door haar leerlingen – deed mee aan de training Veelbelovend, ambitieus en … gestrest. In januari starten we weer (ook met trainingen voor oudjes). Mail naar contact@stresslooswerken.nl voor overleg over mogelijkheden.

Call Now Button