Ik gaf de laatste maand online workshops aan groepen van 20 tot 110 mensen.

Nou kun je daar behoorlijk eenzaam van worden.

Je ziet een PowerPoint en geen mensen. Of iedereen staat op zwart.

Na een uur ben je uitgeput en licht van de kaart.

Een docent vertelde me: “Ik geef veel online lessen. Ik stel mijn studenten vragen, maar ze geven geen antwoord, geen feedback en geen sjoege. Ik word er hartstikke moe van.”

Interactie maakt een workshop beter en de deelnemers energieker.

Hoe kunnen we dit doen in zoom, webex en teams?

Ik probeerde een paar dingen uit die goed bevielen:

1. Start op een andere manier. Beweeg samen of doe een dansje, voor of naast de camera. Of een mindfulnessoefening (klik hier)

2. Vraag of iedereen het videobeeld aan wil zetten. Ja iedereen, “anders word ik zeer eenzaam en dat is niet goed voor de workshop”.

3. Is het een grote groep? Zeg: “ik zie 7 van jullie – en misschien zit jij daarbij. Jullie zijn mijn representatie van de hele groep. We weten niet wie die 7 zijn. Daarom heb ik van ik van jullie allemaal feedback nodig. Dus:
– Knik als je het met me eens bent, of als ik door kan gaan
– Steek een duim op als je het nuttig vind
– Lach af en toe naar me, dat helpt mij enorm

4. Gebruik simpele betrokkenheidsvragen -bv. in een schaalvraag – met handopsteken. In mijn workshop over energiemanagement vroeg ik: “Wie zit qua energieniveau tussen 0 en 5? Wie tussen 5 en 8? Wie boven 8?” Hans-van-boven-de-8, wil jij een gouden tip delen?”

5. Werk met een duimsysteem. Voorbeeld: “Wie is er nog bij?” duim omhoog, “wie een beetje” duim horizontaal en “wie is afgehaakt?” duim omlaag.

6. Als je kunt multitasken of je hebt assistentie: laat deelnemers reacties in de chat zetten.

7. Stel een vraag (zo laagdrempelig mogelijk) en wacht tot iemand iets zegt. Zit de tijd dat de groep aarzelt uit. Zeg: “fijn als iemand wil reageren, na 2 reacties gaan we door”. Adem in. Adem uit. Wacht onbekommerd op een reactie.

8. Laat je deelnemers op het eind een concrete actie formuleren? Vraag of iedereen zichzelf unmute en de actie roept – ja graag allemaal door elkaar heen. Fijne afsluiter!

9. Laat deelnemers in de chat positieve feedback geven op de workshop/vergadering/les. Vraag wat ze nuttig vonden of wat waardevol voor ze was. Een complimenten energieboost als dank voor je harde werk.

Groet van Yvonne en laat me jouw tips horen.

Blognummer: 223

Call Now Button