B.J. Fogg doet onderzoek naar gedragsverandering en hoe je nieuwe gewoontes opbouwt.

Hij waarschuwt voor je motivatie aap.

Hij zegt: als je nieuwe gewoontes aanleert, vertrouw dan niet op je motivatie.

Want motivatie is per definitie wispelturig: je bent een paar dagen of weken zeer

enthousiast om te gaan mediteren en daarna… neemt het leven het over, heb je een dipje, is het vakantie of komt er iets anders dringends voorbij dat al je aandacht vraagt.

“Motivatie is als een vriend van het type feestbeest. Geweldig voor een avondje uit, maar niet iemand die je zult vragen om je op te halen van het vliegveld.”

Wat je wel kunt doen?

Breek je voornemen of ambitie op in belachelijk superkleine gedragingen of handelingen.

En kies vervolgens een belachelijk simpel gedragje dat je zo kunt – en wilt – doen.

Dat neem je als basis. Meer hoef je niet te doen.

Als je (meer) wilt mediteren: je matje en kussentje klaarleggen en in kleermakerszit gaan zitten.
Als je wilt gaan hardlopen: je hardloopspullen klaarleggen.
Als je wilt gaan flossen: één tand flossen.

Zoek een goede trigger waaraan je die kleine actie kunt koppelen.

Een voorbeeld van Fogg zelf: elke keer nadat hij de deur van het toilet achter zich dichtdoet, doet hij twee push ups. Inmiddels doet hij dat al 7 jaar (en heel vaak meer dan twee push ups. Maar altijd twee).

Leuk!

Ik pas het meteen toe op mijn eigen ochtendritueel. Dat ritueel gaat als volgt: eerst loop ik hard (klein rondje maar hoor), dan mediteer ik en dan ga ik onder de douche met koud afdouchen. Maar ik merk dat ik na het hardlopen, als ik mijn telefoon ophaal, regelmatig door laptop (ligt naast telefoon) en enthousiasme het werk in wordt gezogen, waardoor het mediteren er niet meer van komt. En ik koel de laatste tijd erg af tijdens tijdens het mediteren en dan heb ik helemaal!! geen zin meer in koud afdouchen. Het ritueel rammelt.

 

Dus ik breek mijn ochtendritueel op in kleinst mogelijke gedragingen.
En kom vervolgens op het idee om mijn telefoon al voorafgaand aan het hardlopen beneden in het meditatiezaaltje neer te leggen. Daarnaast draai ik de volgorde om: eerst hardlopen, dan douchen. En dan moet ik vervolgens naar het meditatiezaaltje beneden – kun je het nog volgen? –  omdat mijn telefoon daar ligt (gelukkig ben ik verslaafd genoeg). En als ik dan beneden ben, dan kan ik net zo goed gaan zitten om te mediteren.

Ik zeg je één ding.
Het werkt.
Ik zeg het je nog een keer.
Het werkt.
Twee problemen in één klap opgelost.

Ik weet niet of je het door de woorden heenvoelt, maar ik kan hier zo blij van worden! Met twee kleine slinkse moves beweeg ik elegant om mijn motivatie aapje heen, draai ik het een loer én stel ik het kalt.

Super.

Heb je een voornemen en ben je benieuwd? Doe er je voordeel mee.
Voornemen opbreken in kleinstmogelijk gedragingen.
1 ding gaan doen waarvan je weet dat je het makkelijk doet. Ook zonder motivatie.
Na een goede trigger.

En wil je 2021 echt gebruiken om nieuwe gezonde gewoontes in je werk en je leven te gaan brengen? Doe mee aan een programma waarin je deze speelse technieken gebruikt om elegant om je motivatie aap heen te bewegen en tijd neemt om haartje voor haartje grote verandering teweeg te brengen. Zonder jezelf op de kop te zitten.

Vanaf februari kun je op deze manier nieuwe gezonde emotionele gewoontes opbouwen.

Aarzel niet om naar contact@stresslooswerken.nl te mailen en maak een afspraak om te bespreken hoe dat jouw leven kan veranderen.

Hartelijke groet van Yvonne

Call Now Button