Daniel Goleman – vooraanstaand auteur en wetenschapper – screende samen met neurowetenschapper Richard Davidson duizenden studies naar Mindfulness met de vraag: welke studies voldoen aan de hoogste wetenschappelijke normen? Vervolgens keken ze naar: welke effecten van Mindfulness tonen deze supersolide studies aan? Ze vonden vier positieve effecten. In het vorige Mzine schreef ik over de eerste twee. Hier: wat zijn de derde en vierde die staan als een huis?

3. Beter geheugen. Mindfulnessbeoefenaars laten een sterke werkend geheugen zien – het korte termijn geheugen dat in dit moment gedachtenprocessen registreert. Zo vonden ze dat, met mindfulness beoefening, 16 procent meer studenten een toelatingsexamen voor college of graduate school met succes aflegden.
In een professionele setting vergroot dit de vaardigheid van een leider om complex te denken, iets dat nodig is voor strategisch werk,  probleemoplossing en zelfs bij intensieve interacties met anderen. En omdat deelnemers een minder reactieve amygdala hebben (zie vorig Mzine) betekent dat leiders kalmer blijven – dat betekent meer helderheid.

4.  Good corporate citizenship
Meditatie die bewust een houding van vriendelijkheid cultiveert is vaak onderdeel van Mindfulnessbeoefening. Deze benadering blijkt te leiden naar meer activiteit in de breincircuits die te maken hebben met zorg(zaamheid), verhoogde generositeit, en een grotere bereidheid om iemand in nood te helpen. Het zijn kwaliteiten van leiders waar mensen graag voor werken.

Goleman beschrijft dat veel sportteams in Amerika Mindfulness opnemen in hun training, als manier om hun spel te harmoniseren. Zo werkte meditatieleraar Jon Kabat-Zinn met Harvard en met Olympische roeiteams. Het zijn teams waarbij teamcoördinatie en onderlinge ondersteuning van wezenlijk belang is. Hij liet de teams voorafgaand aan een wedstrijd in een kring staan, gefocust op hun ademhaling, en ze vervolgens in stilte in hun boot laten stappen.

Golemand schrijft: niet alle effecten die over Mindfulness wordt geschreven wordt gevonden in studies, maar bovengenoemde effecten van een meditatiegewoontes zijn aangetoond. Onderzoek toont ook aan dat hoe meer uren je meditateert in je leven, hoe groter het effect op bovengenoemde fronten.

Tot zover Goleman en Davidson (en uit eigen ervaring Yvonne)!

Ik hoor heel graag je reactie.
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@stresslooswerken.nl

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

Call Now Button