een arts op de Eerste hulpafdeling vertelt: “Op de eerste hulp kom je voortdurend uitdagingen tegen. Je hebt de voorspelbare uitdagingen zoals het omgaan met zieke mensen en hun familie, het nemen van klinische beslissingen en het opstellen van behandelplannen, het strijden met een grote workload in een volle ruimte met beperkte middelen – je probeert het beste te bereiken voor zoveel mogelijk mensen.

Er zijn ook uitdagingen die voor buitenstaanders minder zichtbaar zijn: hoe moeilijk het is om tijdens een dienst goed voor jezelf te zorgen (bijvoorbeeld door een eetpauze te nemen, of zelfs de tijd te nemen om naar het toilet gaan), de lichamelijke vermoeidheid van het onafgebroken staan en lopen, het fysieke risico om met patiënten om te gaan die om allerlei redenen onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen. De psychologische en cognitieve druk kan voor een eerste hulp staf soms overweldigend worden

De Eerste hulp afdeling in ons ziekenhuis besloot om aandacht te geven aan ons welzijn en onze zelfzorg. Als onderdeel daarvan volgde we als staf een mindfulnesstraining. 

Daarna integreerden we enkele praktische technieken in ons werk:

  1. 4 minuten sessie. Bij de klinische overdracht van nacht- naar ochtenddienst komt de staf (45 mensen) samen, en deelt een arts een korte overdenking over stressmanagement en aandacht, of hij/zij speelt een video af over mindfulness, Daarna doet de groep gezamenlijk een 90 seconde durende zitmeditatie. De vier minuten sessie werd onlangs begeleid door een collega, die een nuttige zelfzorg-tip deelde: kijk gedurende je dienst altijd uit naar regenbogen: een lachend kind, een opgeluchte ouder, een geruststellende onderzoeksuitkomst, een helpende collega.
  2. Op de afdeling zijn simpele reminders opgehangen, om ons als staf op  overweldigende momenten te helpen onze aandacht te richten, onze focus te vergroten en om een moment van zelfzorg te nemen, door bijvoorbeeld 10 seconden aandacht op onszelf te richten.
  3. Wekelijks is er een 30 minuten sessie waarin geïnteresseerden samen kunnen komen om te oefenen, ervaringen te delen, te schrijven.

Daarnaast passen artsen en verpleegkundigen als vanzelf allerlei nuttige dingen toe:

  • Een senior arts gebruikt Mindfulnessprincipes in zijn praktijkonderwijs aan collega’s. Hij leert ze hoe ze op belangrijke momenten (bijvoorbeeld bij een diagnose) nog meer kunnen singletasken en aandachtig kunnen zijn.
  • Onlangs bleek tijdens een overdracht, dat er in de komende dienst fikse onderbezetting zou zijn, terwijl er patiënten met complexe problematiek waren. Ik vroeg (eigenlijk als grapje): Beginnen we, of zullen we eerst een korte meditatie doen voordat we met deze moeilijke dag starten? Na een overtuigd ja van iedereen deed de groep samen de 90 seconden zitmeditatie.
  • Een collega doet, voordat ze een nieuwe patiënt (met name een zeer zieke of onstabiele) patiënt ziet, een ademoefening. Terwijl ze haar handen wast, ademt ze vier seconden met aandacht in. Ze houdt haar adem vier seconden vast, ademt 4 seconden uit, houdt haar adem 4 seconden vast. Met aandacht. Het helpt haar om weer ruimte in haar hoofd te maken en om opnieuw te focussen.”

Werk je ook in een uitdagende werkomgeving?
Is goed samenwerken doorslaggevend voor het resultaat?
Is het werk complex?
Of is zelfzorg zeer belangrijk in je werk?
Kies een tip. Maak hem op maat voor je eigen werksituatie.
Ga het doen. Het kleinst mogelijke.
Ik ga de 90 seconden doen bij het volgend optreden van mijn koor.
Laat me weten waartoe het jou inspireert: contact@stresslooswerken.nl

Call Now Button