Grondlegger van de Mindfulnesstrainingen, Jon Kabat Zinn, noemt Mindfulness een radicale daad van liefde.
Ik kom regelmatig grote en kleine radicale liefdesdaden tegen. Inmiddels is het traditie dat ik aan het eind van het jaar erover vertel. Deze keer: vriendin Renate.

Renate is buddy van een oude dame. De vrouw heeft al een paar jaar geen contact meer met haar familie. Ze is ziek en leeft een geisoleerd bestaan.
Vriendin helpt met regelen, doktersbezoek, omzetten van de zorgpolis, zorgen dat er een sta-op stoel in huis komt via een gift van het City Deal-potje. En hoe dat nou moet als de deur klemt.

Onlangs moest mevrouw M. naar het ziekenhuis. Renate ging naar haar toe en hielp het inpakken van een tas en het verzamelen van papieren. Ze zwaaide de vrouw uit, de ambulance broeder zei nog: “U mag met uw moeder mee hoor!”

Renate bleef nog even in het huis om dingen op te ruimen en deed de koelkast open. En schrok. Ze belde de hulpverleenster van de thuiszorg. “Ja, die koelkast”, zei deze, “Ik vraag al twee jaar of ik die mag schoonmaken, maar ze wil het niet.”

Een week later zag ik mijn vriendin weer.
“Hij is schoon hoor”, vertelde ze. “En leeg. Het mocht.”

“Hoe lang heb je er over gedaan?” vroeg ik.
Ze lachte. “Vijf uur.”

Geïnspireerd? Doe deze dagen een kleine of grote daad van liefde.

Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel

Call Now Button