Hoe verander je? Hoe leer je nieuwe gewoontes aan? Leo Baubata schrijft erover. Hij gelooft net als ik in de methode van het zetten van de kleinst mogelijke stapjes. Hij had het erover tijdens een wandeling met zijn moeder, die een kei is in het aanleren van nieuwe gewoontes.

Het aanleren van nieuwe gewoontes is niet makkelijk. Iedereen heeft het wel gedaan: Je wilt gaan flossen (of ragen), je wilt aandachtoefeningen  gaan doen, sporten of je wilt grenzen gaan aangeven. Je begint ermee en op een dag blijk je te druk of te moe. Je doet het vandaag even niet. En morgen blijk je ook te druk. Hup, binnen de kortste keren is de nieuwe gewoonte naar de achtergrond verdwenen.

Leo’s moeder vertelt: “Ik ken het, dat je een nieuwe gewoonte niet volhoudt als je bijvoorbeeld moe of gestresst bent. Op die gladde glijdende helling (ze is engels, dus ze noemt het de Slippery Slope) ben ik al vaak geweest. Dus ik ga niet op de Slippery Slope naar beneden (’I don’t go there’). Ik zeg tegen mezelf: “Doe het gewoon. Het kost maar twee minuten, dus het is beter dat je het doet.”
Als ik bijvoorbeeld wil gaan flossen: dan stel ik me voor hoe slecht mijn tanden worden als ik het niet doe, ik stel me levendig voor hoe duur en hoe pijnlijk het zal zijn als ik straks bij de tandarts lig en ik heb niet geflost.” Dus ze visualiseert de consequenties van het niet doen, van het afglijden van de Slippery Slope.

De methode van Leo’s moeder puntsgewijs samengevat:

  1. Bepaal de kleine actie die je wilt gaan doen.
  2. Weet wanneer je het moet doen en doe het.
  3. Als je merkt dat je het wilt overslaan omdat je moe, druk of gestresst bent: denk aan de The Slippery Slope waar je opstapt. Zie de Slippery Slope voor je.
  4. Visualiseer de lange termijn consequenties van het nooit meer doen van deze effectieve nieuwe gewoonte. Visualiseer de consequenties levendig en breeduit.
  5. Vertel jezelf: ” Vergeleken met de ellende aan het eind van de Slippery Slope, is het nu even doen veel, veel beter. Het kost twee minuten makkelijk werk in plaats van jaren van ellende”.
  6. Zeg tegen jezelf: “Je gaat niet op de Slippery Slope, you don’t go there! Het is maar twee minuten. Doe het nu

Geniet nog even van dit hilarische filmpje over het stoppen met slechte gewoontes. We don’t go there!

Krijg je zin in nieuwe gewoontes? Wees van harte welkom bij de training Nieuwe Werkgewoontes.

Wil je reageren? Dat is welkom!
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
Yvonnetraint
MINDFULNESS.

Call Now Button