Een tijdje terug gaf ik een Argentijnse tangoworkshop aan 50 docenten van een hogeschool. Ze hadden zogenaamde heidagen en wilden leren over samenwerken, afstemmen en samen in beweging komen.

De workshop vond plaats in de lounge van het hotel waar de groep verbleef. Twintig minuten voor aanvang van de workshop gingen de klapdeuren van de lounge open en zwermde een levendige groep deelnemers binnen, volop bezig in een opwindende uitwisseling van ideeën, ervaringen, toekomstvisies en nieuws. Nog even een snack voordat de workshop begon, een wijntje erbij: de lounge zoemde.

Ik ben fan van stilte. Zowel in mijn Mindfulnesstrainingen als in de tangoworkshops geniet ik erg van levendigheid, maar ook vooral van de momenten waarop het stil is. Je ervaart dingen in stilte die je minder makkelijk ervaart als je met elkaar praat.

Maar hoe kreeg ik dat voor elkaar? De groep had elkaar net gevonden: ze waren los! Maar ze bleken bijzonder ruimhartig, en na 20 minuten was het zover: in stilte experimenteerden de deelnemers in tweetallen met afstemmen en in beweging komen op tangomuziek. Op zo’n moment moet ik altijd moeite doen om niet gewoon te gaan zitten, te genieten en er genoeglijk een ontroeringstraantje bij te laten.

Toen ik het waagde om te zeggen:” wil je ter afsluiting van deze korte oefening één compliment aan elkaar geven?” barstten ze weer helemaal los in enthousiast gepraat. We hebben veel plezier gehad.

Waarom geef ik als Mindfulnesstrainer Argentijnse tangoworkshops?
Argentijnse tango is een improvisatiedans. Er zijn losstaande passen die je kunt leren, maar als leider bepaal je per moment welke passen je doet. En dat kun je alleen maar doen als je helemaal met je aandacht aanwezig bent in dit moment. Je kunt alleen maar in dit moment afstemmen op de muziek, op elkaar, je kunt alleen maar in dit moment je impuls tot bewegen volgen. Dat maakt de Argentijnse tango voor mij tot een oefening in Mindfulness. Als je werkelijk in dit moment kunt dansen, dan is er een wereld te ontdekken van contact en beweging.

Mijn uitnodiging voor vandaag: zorg dat je vandaag even danst. Stem af op de muziek of op de stilte. Volg je impuls tot bewegen, voel je lichaam terwijl je danst: voel je je benen of armen, je romp? Ben met je aandacht helemaal bij de beweging en geniet ervan. Of nodig iemand uit, omvat elkaar bij de elleboog, wieg samen wat op en neer, helemaal in dit moment aanwezig. Doe vandaag een Mindful dansje.

Ik vind het een geweldig idee om me voor te stellen dat mijn M-zine lezers dit allemaal vandaag gaan doen. Al is het maar 10 seconden of gedurende een enkele heupbeweging.

En lees je toevallig morgen dit M-zine? Doe het morgen!

Ik hoor heel graag je ervaringen, laat het me weten!

 

 

Call Now Button