Veel professionals geloven dat je hard moet zijn voor jezelf om optimaal te presteren. Vanuit mijn eigen werkervaring herinner ik me hoe ik vanuit dit idee mijn eerste jaren als trainer werkte.

Dit maakte me niet tot een gelukkige trainer. Doordat ik een duidelijk beeld had van een professionele trainer én omdat ik vond dat ik hier absoluut aan moest voldoen stond er veel op het spel. Ik werkte hard en ging nog harder werken. Als het niet goed ging, had ik sterke drang om mezelf intern hard te bekritiseren en me te verdedigen naar buiten toe. Ik kende regelmatig momenten van angst en stress.

Gek genoeg werd ik er ook geen betere trainer van. Ik maakte na elke training nieuwe lijstjes van wat er de volgende keer beter moest. Ik was gefocust op wat er mis was en beter moest. Door mijn interne starre hoge eisen werd ik inflexibel en was mijn leervermogen niet optimaal.

Studies tonen aan dat mensen die zelf-compassie hebben gelukkiger zijn, optimistischer, minder angstig en depressief. Dat is waarschijnlijk geen verrassing.

Maar het blijkt dat deze mensen ook succesvoller zijn. Een dosis zelf-compasie als de dingen op zijn slechtst of moeilijkst zijn kan stress verminderen en je prestatie verbeteren, omdat het je makkelijker maakt om van je fouten te leren.

Zelf-compassie is je bereidheid om naar je fouten of je falen te kijken met vriendelijkheid en begrip – zonder harde kritiek of verdedigingsmechanisme.

Hoe kan je morgen op een praktische manier zelf-compassie toepassen? Hieronder vier tips:

  1. Merk de eis(en) op die je aan jezelf stelt. Vaak is dit een gedachte met moeten erin. Ik moet redelijk zijn, ik moet dit af hebben, ik moet hem overtuigen, dit rapport moet perfect.. Zie de eis, laat hem ook weer gaan, of maak er een (mildere) wens van.
  2. Zie de eis, plak er de zin achter: “ en de lucht is blauw”.
  3. Herinner jezelf regelmatig aan vriendelijkheid en begrip voor jezelf.
  4. Bekijk je strengheid met mildheid

Misschien heb jij zelf al een favoriete strategie ontwikkeld om vriendelijkheid, begrip en zelf-compassie in je werk toe te passen. Welke manier werkt voor jou? Pas dan deze strategie dagelijks standaard bewust toe om 10 uur én om 15 uur. Hoe de situatie dan ook is.

Ik hoor graag je ervaringen, en hoor ook graag terug welke strategie voor jou het beste werkt.

Call Now Button