Binnen het boeddhisme wordt gesproken van het maken van constructen. Telkens weer bouwt je geest constructen op:  je bouwt een ik, mij, mijn.  Een zelf, wat volgens de boeddhisten niet bestaat.  Maar ook een jij, jou, jouw.  

Dit was voor mij altijd een enigszins abstract idee.  Tot ik enkele weken terug in een retraite langere tijd gelegenheid had om te observeren. Ik kwam twee interessante verschijnselen tegen.

Allereerst  (en het was niet voor de eerste keer), kwam ik veel interne verhalen tegen over mezelf. Bizar; meteen als er een ervaring is, kan ik dat omzetten naar een verhaal. Ik vertel in gedachten aan iemand  over mijn ervaring.  Ik maak er iets van, iets interessants. Het wordt als het ware meteen een blog of nieuwsbrief. Ook zie ik wel in mijn geest twee mensen over mezelf vertellen: “Oh ken je Yvonne? Zij….”  Meestal maak ik er een vleiende conversatie van. Ik bouw een ik, een mij! Interessant!

Ook bouw ik verhalen rond de ander. Toevallig was ik in die dagen met mijn geliefde bezig.
Ik kwam veel verhalen tegen: wie ik ben, wie hij is. Ik ben slordig, hij netjes. Ik gevoelig, hij praktisch. Ik indirect, hij direct. Na een week leek het alsof ik aan de ene kant van een dicht constructenbos stond en mijn geliefde aan de andere kant: ik kon hem amper meer zien!

Tijd om wat hout te kappen, bedacht ik me. Maar ja, het zelf bestaat niet. Dan ga ik dat bos kappen, blijkt straks mijn geliefde niet te bestaan…

Leuk verhaal hè? Heeft Yvonne meegemaakt. Ik hoor een stem:  Die Yvonne schrijft wel leuk speels over haar ervaringen. Een klein standbeeld wordt opgezet voor het praktisch vertalen van boeddhistische principes. Iemand roept: wat een vage navelstaarderij!
Het construeren van een zelf.

Als je het nuttig vindt: kijk deze weken welke verhalen er in in je geest opkomen. Op welke manier construeer jij een ik, mij, zelf? Een jij, jou, jouw? Is het tijd om wat hout te kappen?

 

Ik hoor heel graag je ervaringen.

Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl 
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
yvonnetraint
MINDFULNESS

Call Now Button