“Eigenlijk heb ik vanaf de eerste dag al de drie minuten zitten oefening ontdekt en gebruikt. En dat bevalt me ontzettend goed.”

Ik voel meestal aan mijn hoofd dat de interne spanning oploopt. Het raakt dan flink druk in mijn hoofd. En ik merk dat ik snel geïrriteerd raak. Dan zeg ik tegen mezelf ’drie minuten heb je altijd!’ Soms protesteer ik tegen mezelf: ’ja maar ik moet….’ en dan zeg ik antwoord ik mezelf: ’drie minuten heb je altijd!’

Ik doe mijn oortjes in en doe de oefening.
En dan merk ik meteen verschil.
Er is meer rust. Dus ik ben er hartstikke blij mee.”

M. aan het woord, ze volgt op dit moment één van mijn mindfulnesstrainingen.

Zo simpel is het soms. Je ontdekt iets kleins en belangrijks en het verandert je dagelijkse routine en je dagelijkse leven.

Een deelneemster aan de zoomles ’Emoties op de werkvloer’ van vorige week zegt na de les: “Dat was een nieuw inzicht: dat je zelf voor je emotie kunt zorgen! Dat biedt nieuwe perspectieven. Ik ga deze weken tijd inruimen om voor een oude emotie te gaan zorgen.”

We hadden het er in de zoomles uitgebreid over gehad: hoe zorg je dan voor een emotie die jou dreigt mee te nemen? Mindfulness leert je dat te doen door je milde open aandacht te richten op de lichamelijke sensaties die bij die emoties horen.

Bij de sensaties te zijn. Ze door je lichaam te laten stromen. Vluchtheuvels op te zoeken als de sensaties te overweldigend zijn. Te kiezen voor hoeveel procent je je voor de emoties wilt openen.

Een radicale andere manier om met emoties om te gaan. En één die veel kan opleveren. Zelf leerde ik hierdoor om al die emoties niet zo persoonlijk te nemen. Er is gewoon boosheid die door me heengaat; en daar kan ik – inmiddels – goed voor zorgen.

Een simpel inzicht, die mijn dagelijkse routine en dagelijkse leven veranderde.

Ok, met wat oefening.

Blognummer: 218

Call Now Button