Hoera ik heb stress
Ik zag een boeiende Tedtalk over stress.
Kelly Mc Conigal vertelt hierin, dat ze de laatste tien jaar haar patiënten heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van stress: hoe schadelijk het is voor je gezondheid en kan leiden tot allerlei klachten, variërend van gewone verkoudheden tot hartklachten.
En toen kwam ze resultaten van een omvangrijk onderzoek tegen. Dit onderzoek deed haar enigszins op haar professionele grondvesten schudden.
Het onderzoek laat namelijk zien, dat de manier waarop je naar de stress kijkt bepalender is voor je gezondheid dan de stress zelf. Het blijkt dat piekeren en je druk maken over stress schadelijker is dan de stress zelf.
Bij stress kun je verschillende reacties merken: je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller.
De manier waarop je kijkt naar deze reacties heeft invloed op je lichaam. Als je jezelf, voordat je in een stresssituatie begeeft, druk maakt over het feit dat je stress zult hebben, heeft dat meer negatieve invloed dan de stress zelf.
Ben je bijvoorbeeld bezorgd over het sneller kloppen van je hart, dan zullen je bloedvaten vernauwen. Maar als je merkt dat je hart sneller gaat kloppen, en je denkt: “Mijn lichaam helpt me om de uitdaging die voor me staat aan te gaan!” dan klopt je hart sneller, maar blijken de bloedvaten ontspannen te blijven. Een lichamelijke toestand die vergelijkbaar is met momenten van moed of geluk. Een veel gezondere stressreactie!
Dit sluit prachtig aan bij wat je in aandachttrainingen oefent. Je oefent in het helemaal opmerken van je stressreacties. Er niet tegen te vechten, maar je lichamelijke gewaarwordingen met milde open aandacht gewaar te zijn. En Kelly voegt daar nu dus aan toe: je erin te verheugen.
Anders over stress denken beïnvloedt dus je lichaamsreacties. Je kunt waarderen dat je stressreactie nuttig en steunend is om een situatie aan te kunnen. Het sneller kloppen van je hart bereidt je voor op actie. Het sneller ademen brengt meer zuurstof naar je brein. Je lichaam krijgt meer energie om een uitdaging aan te gaan.
Als je gaat kijken hoe stress je kan helpen in plaats van beschadigen, dan blijkt je je lichaam zich zelfs op dezelfde manier voor te bereiden als op de momenten waarop je verwacht dat je geluk gaat beleven.
Dus ik wil je van harte uitnodigen: weet je dat je binnenkort in een stressvolle situatie gaat belanden? Of merk je dat je hart sneller gaat kloppen in een spannende situatie?
Voel je lichamelijke stressreacties en verheug je in het feit dat je lichaam zich opmaakt en jou gaat helpen om de uitdaging aan te gaan. Je hart maakt actie mogelijk. Door een snellere ademhaling krijgt je brein meer zuurstof. Hoera: je hebt stress!
Ik hoor graag je ervaringen,
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl
Bijzonder hartelijke groet,
Yvonne van Iersel
yvonnetraintMINDFULNESS