Je begint aan je (werk)dag met in je hoofd twee spannende belangrijke dingen die gedaan moeten worden. Aan het eind van je werkdag heb je ze niet gedaan. Je vindt ze moeilijk. Je stelt ze uit. Omdat je er bang voor bent.

Gedurende de dag ben je druk met van allesanders. Aan het eind van de dag is er wat matheid of teleurstelling. Je zegt tegen jezelf: morgen.

 

Hoe kun je de gewoonte om spannende dingen uit te stellen veranderen?

Je kunt stoppen met weg te lopen van de angst.

Je kunt beginnen met naar de angst toe te bewegen.

 

Misschien ken je de uitnodiging: eat that frog! Het is een aansporing om je dag te beginnen met je moeilijkste of spannendste taak.  Datgene waar je het meest tegen opziet. Het is een nuttige aansporing, maar niet makkelijk.

 

Hier een paar tips om die kikker Mindful te verorberen.

Creëer een oefenplek om met je angst te werken. Zie het als je persoonlijke boxring, jouw leerlaboratorium, je eigenste yogamatje of meditatiehal: jouw belangrijke plek om te leren en om te trainen. Hoe?

  1. Kies een dagelijks vast kikker- en trainingstijdstip. Meteen in de ochtend? Of misschien voor de lunch? En kies hoe lang je gaat trainen: misschien 5 minuten, of 45 minuten..
  2. Kies een aparte speciale trainingsplek, een andere plek dan je gewone werkplek. Het is jouw persoonlijke heilige belangrijk leer- en trainingsplek.
  3. Maak een bewuste start met trainen en leren. Pauzeer even. Besef dat het belangrijk voor je is om te gaan trainen in het doen van spannende taken. Je oefent in het verkeren met angst.
  4. Doe alleen dit. Zorg dat je niks anders kunt doen. Ik schrijf nu bijvoorbeeld dit artikel en doe niks anders. Ik maak niet schoon, ik check geen mail, ik stel geen boodschappenlijstje op. Ik voel regelmatig een impuls om op te staan en iets anders te gaan doen. Ik merk de impuls simpelweg op en breng mijn aandacht weer terug naar schrijven.
  5. Werk met toewijding aan je taak.
  6. Sluit je trainings- en leertijd bewust af. Markeer het moment. Maak het tot een speciaal moment. Buig naar je jezelf, het leren, het trainen.

Het hoeft geen kwelling te zijn om te trainen in het werken aan taken die je angst aanjagen.

Hoe kun je het tot een Mindfulness oefening maken? En hoe kun je het tot ’plezierig leren’ maken?

Een paar dingen:

  1. Speel wat muziek. Of doe iets anders dat de ervaring lichter en plezieriger kan maken. Kaarsen aan. Lekkere koffie. Speciale thee.
  2. Voel je lichaam. Voel de onzekerheid, hoe dat fysiek in je lichaam voelt. Waar in je lichaam merk je sensaties? Welke sensaties voel je? Kun je aanwezig zijn bij de sensaties van angst en weerstand? De knoop in je maag, het zware op je borst, benauwdheid in je keel, of wat je dan ook maar voelt in je lichaam?Kun je zelfs nieuwsgierig naar angst zijn, in plaats van er van weg te rennen? Zeg tegen jezelf: “laat het me maar voelen. Het is er toch al.” Stel je ervoor open. Beweeg er met je aandacht naartoe in plaats van er vanaf.
  3. Dans met de chaos en voel plezier. Voel de onzekerheid en als je wilt, dans ermee. Misschien letterlijk. Of figuurlijk: kun je met deze chaos, deze onzekerheid als het ware dansen of spelen in plaats van er van weg te rennen? Kun je plezier in het spel vinden? Kan het een avontuur zijn om angst te ontmoeten?

 

Eat that frog.

With awareness.

And pleasure.

 

Laat me je ervaringen weten.

Call Now Button