Je wilde echt iets gaan doen: je gaf je op voor een les, de sportschool, je kocht een boek om er mee te gaan werken… en je deed er niks mee.

Je wilde leren tekenen, cello spelen, de merengue dansen..  en het verzandde.

Je wilde echt iets starten. Je ging een boek schrijven, een blog. Maar je plannen vielen in het water. Het lukte je niet.

Waarom lukken dit soort dingen regelmatig niet?

Hieronder een paar mogelijke obstakels die in de weg zitten:

1. Je bent te optimistisch. Je denkt meestal dat je twee tot vijf keer zoveel kunt doen dan dat je werkelijk voor elkaar kunt krijgen. Je hebt gewoon maar een bepaalde hoeveelheid capaciteit, energie en tijd tot je beschikking. Ja ook jij. Je denkt telkens weer dat dingen sneller kunt doen dan werkelijk het geval is.

2. Je houdt geen rekening met de kleine dingen. Dat heeft natuurlijk ook met bovenstaand optimisme te maken. Je houdt geen rekening met de kleine dingen die een dag vullen en nodig zijn om je plannen te kunnen waarmaken, of om gewoon je leven te leiden. Douchen, eten, tanden poetsen, naar de kapper gaan, benzine tanken, een rekening betalen, mail beantwoorden, koken, opruimen, de was doen, bellen, vaatwasser uitruimen.

3. Je stelt het uit omdat je weerstand voelt. Bij weerstand trek je je terug en zoek je automatisch naar iets anders, iets dat comfortabel voelt.

4. Je hebt niet de juiste omgeving. Er is niemand die zit te wachten op het project dat jij begint. Als je oefent met gitaarspelen kreunt je omgeving zacht van binnen, en ook wat van buiten. Je omgeving kent veel afleidingen: youtubefilmpjes on the web, the mail!

Wellicht herken je één of meer van bovenstaande obstakels.
Wat kun je doen?

1. Weet dat je waarschijnlijk 3 tot 4 uur per dag productieve tijd kunt besteden aan het project wat je wilt aanpakken.
Laat dit tot je doordringen. Je hebt maar een paar uur per dag tot je beschikking. De rest besteed je aan slapen, eten, persoonlijk onderhoud, reizen, besprekingen, telefoontjes, mail, winkelen, koken, voor de kinderen zorgen, met vrienden kletsen. Leven.

2. Blokkeer tijd voor je project. Kies een paar belangrijke taken om te doen.

3. Deel die taken vervolgens door twee. Omdat je weet dat het twee keer zoveel tijd gaat kosten dan je denkt om te doen wat je wilt doen.

4. Doe afleidingen weg of zet ze uit. Mobieltje. Postvak in.

5. Zorg voor een goede omgeving. Als je gitaar wilt leren spelen: regel iemand die je steunt, aan wie je regelmatig kunt rapporteren hoe het er mee staat. Zoek een ruimte waarin niet gekreund wordt. Stel deadlines.

4. Als je echt iets gedaan wilt krijgen: verwelkom de weerstand. Voel de weerstand in je lichaam. Kijk de weerstand aan. Weet waarom je het wilt doen, voel de weerstand en doe het ondanks het vervelende gevoel van weerstand toch.

Leo Babauta, blog- en boekenschrijver noemt bovenstaande blokkades en tips, dank aan hem!
Ik word met name geïnspireerd door zijn opmerking over het aantal productieve uren dat je tot je beschikking hebt. Wat een opluchting om daar realistisch in te worden. Het scheelt je teleurstelling, ontevredenheid en frustratie.

Een deelneemster vertelde onlangs over het idee van een vijf-urige werkdag. Ik liep, net als zij, ter plekke warm voor het idee. Dat als uitgangspunt te nemen….het zou me helpen realistisch te worden. ik droom er deze dagen van en visualiseer het. Wie weet is dat visualiseren de eerste stap naar verwerkelijking. Ook al staat ie niet bij de tips.

Kijk wat jou aanspreekt voor deze weken en ga ermee aan de slag. Of laat iets na.

Laat me weten wat het is!
Wil je privé antwoorden? Mail naar contact@yvonnetraint.nl
Hartelijke groet,

Yvonne van Iersel
YvonnetraintMINDFULNESS.

Call Now Button