Deze zomer gaf meditatieleraar Martine Batchelor een lezing over ’gevoelstonen’: onmiddellijke gevoelsmatige reacties op iets dat van buiten waarmee je in contact komt. Prettig, onprettig of neutraal.

We deden een interessant experiment met kleuren, wellicht wil je het ook eens doen: let het komende kwartier op kleuren en merk in jezelf op hoe je erop reageert. Welke gevoelstoon roept het op?

Martine vertelde hoe ze in de auto na een opmerking van haar echtgenoot haar onprettige gevoelstonen onderzocht tot het volgende stoplicht.

In Mindfulnessoefeningen train je om je lichaamssensaties en gevoelstonen waar te nemen. Er niet meteen op te reageren of naar te handelen. Je blijft gewoon zitten, op je stoel of kussen en je observeert je sensaties, een prettige, neutrale of onprettige gevoelstoon, je gedachten, je impulsen. Met open aandacht. Met mildheid en gelijkmoedigheid. Je oefent in niet-meteen-reageren, zodat je dat ook in je werk en leven kunt toepassen.

In mijn leven kan ik by far het beste oefenen in de relatie met mijn lief. Veel mensen noemen mij een milde muts, maar mijn partner en naasten weten wel beter. Scherpe kattige kantjes.

Vorige week kwamen mijn lief en ik nog plots in een verhitte discussie terecht. En het lichaam werd ook warm! Ik wilde daarna sorry zeggen. Maar het hele lichaam reageerde nog. Prikkeling, warmte, een geknepen keel en een onprettige gevoelstoon. En de geest riep van binnen ook vanalles: sorry, MAAR TOEN JIJ …EN VIND JE HET DAN GEK DAT IK..!?

Ik ben een parkje om gelopen.
Lichaam gevoeld. Gedachten ruimte gegeven.
Tegen de tijd dat ik thuis was was het gezakt. Kwijt. Vrijheid. Heerlijk.

Gisteren maakte mijn lief een opmerking. Aha: een onprettige gevoelstoon en een innerlijke impuls tot een kattige opmerking. Gevoelstoon merken, impuls merken. Merken wat er gebeurt, soms er mee samenvallen, maar niet er van begin tot eind helemaal in zitten en er door geregeerd worden. Impuls tot katten verdween naar de achtergrond. Vrijheid. Heerlijk.

Geen zorgen, ik wrijf het hem nog wel een keer in hoor, maar dan liever met liefde en respect.
Of misschien laat ik het. Waar ging het ook al weer over?

Nuttig?
Kijk deze weken of je bij wrijving je gevoelstoon (prettig, neutraal, onprettig), lichaamssensaties, impuls kunt voelen zonder meteenwilloos (bewusteloos zou je kunnen zeggen :-)) vanuit je gevoelstoon en impuls te reageren.
Ouderwets tot 10 tellen. Een stoplicht wachten. Een rondje park lopen. EN met mildheid en nieuwsgierigheid observeren wat er allemaal van binnen gebeurt.

En laat me je ervaringen weten. Alleen als je zin hebt.

Call Now Button